Ce ciudăţenii înghit animalele de companie! De la periuțe de dinți până la carduri bancare și telefoane mobile

image
Medicul veterinar Constantin Ifteme, cu unul dintre pacienții săi

Ce năzdrăvane, ce simpatice, dar cât de mult se pot pune în pericol! Casa noastră poate ascunde multe capcane pentru animalele de companie, care descoperă tot felul de obiecte lăsate la întâmplare, se joacă cu ele și, din prea mult entuziasm, le înghit. Așa se face că în stomacul lor ajung de la ciorapi, chei, bijuterii, până la carduri bancare și telefoane mobile. Medicul veterinar Constantin Ifteme se confruntă zilnic cu astfel de cazuri şi ne explică de ce se ajunge aici.

Atenție la obiectele mici, pe care le lăsați la întâmplare prin casă, la dispoziția animalelor de companie. De plictiseală sau de curiozitate, le molfăie până ajung să le înghită. Periculoase sunt și jucările special pentru animale, dar prea mici pentru talia prietenului nostru necuvântător. „Multe dintre obiectele ingerate de animale sunt jucării destinate lor, dar subdimensionate rasei. De aceea, dacă avem un câine de talie mare, ar trebui să-i dăm o jucărie suficient de mare încât să nu o poată înghiţi. În cazul pisicilor, ele sunt tentate să înghită jucării mici, cum sunt cele de tip Sticky, care pot ajunge în stomac ori chiar în intestin. Dar cea mai mare problemă o constituie oasele, care se pot bloca la nivel esofagian, punându-le viaţa în pericol”, spune medicul veterinar.

image
Obiectele ingerate pot fi extrase prin metode minim invazive

La cabinetul său, are o vitrină impresionantă cu obiecte ingerate de animăluţe, ajungând ca, după 13 ani de activitate, colecţia sa să numere peste 1.000 de corpuri străine extrase de la căţei, pisici, papagali ori dihori.

Periuțe de dinți, carduri bancare și telefoane mobile, găsite în stomacul animalelor

image
„Uriașul” l-ar putea înghiți inclusiv pe medicul lui, Constantin Ifteme

Ce ciudăţenii înghit animalele de companie? „Neobişnuit a fost cazul unui câine din rasa Alabai, de 125 de kilograme, care a înghiţit un fes foarte mare. La fel, cel al unui căţel de 3 luni, care a înghiţit o săgeată de arc, lung de aproximativ 40 cm! Cel mai mic pacient a fost un pisoi de 500 de grame care înghiţise un cercel cu piatră preţioasă. Am mai găsit ace de cusut, periuţe de dinţi, carduri bancare, telefoane înghiţite cu totul”.

image
Medicul veterinar Constantin Ifteme, cu unul dintre pacienții săi

Nici animalele exotice nu sunt mai cuminţi! „Am fost solicitaţi de câteva ori să mergem la Delfinariul din Constanţa, unde am efectuat câteva endoscopii delfinului Nini. Ulterior, am fost solicitat de grădina zoologică din Galaţi, unde am fost de mai multe ori şi am efectuat endoscopii la tigri. Dar şi în clinică avem pacienţi exotici: pitoni, papagali de diferite dimensiuni, dihori, broaşte ţestoase“, povestește dr. Constantin Ifteme.

Riscurile ingerării acestor obiecte e foarte mare

Ingerarea de corpuri străine poate genera complicaţii ce pot duce, din păcate, la situaţii critice. Când esofagul este blocat, animalul nu mai poate să mănânce, are senzaţii de regurgitare, se declanşează apatia. Problema cea mai mare apare când corpul străin perforează esofagul şi induce complicaţii la nivelul cavităţii toracice. În stomac, în schimb, corpurile străine pot stagna fără să dea niciun simptom. Riscul apare când acestea ajung în intestin şi produc ocluzie intestinală, moment în care trebuie intervenit chirurgical.

Cum îi salvează medicii veterinari

image
Vitrina cu obiecte extrase din stomacul năzdrăvanelor animăluțe

Din fericire, noile tehnici medicale sunt minim invazive şi rezolvă problema în timp record. „Unora reuşim să le alinăm suferinţa doar prin provocarea vomei, în timp ce altora, în situaţiile cele mai grave, le este necesară intervenţia chirurgicală. Totuşi, cele mai multe cazuri sunt rezolvate cu ajutorul endoscopiei, o tehnică modernă ce presupune introducerea unui furtun cu o cameră cu care se ajunge la nivelul blocat, se extrage corpul străin, iar pacientul îşi reia activitatea la câteva ore după procedură. În urmă cu 15 ani, când nu exista tehnica modernă, eram nevoiţi să intervenim doar chirurgical, ceea ce presupune o perioadă de recuperare de câteva zile şi cu complicaţiile aferente oricărei operaţii clasice. Acum, însă, tehnicile minim invazive în domeniul medicinei veterinare sunt din ce în ce mai populare. Mai toţi proprietarii îşi doresc ca animăluţele lor să aibă parte de cât mai puţină durere în urma intervenţiilor, să-şi revină cât mai repede, să beneficieze de metode modern şi să nu le supună riscurilor şi complicaţiilor ce apar în cazul metodelor clasice. Iar noi am reuşit anul acesta, la 4 ani după inaugurarea primului centru de endoscopie şi chirurgie minim invazivă veterinară, să deschidem un al doilea centru endoscopic veterinar din România, la Timişoara“.

image
Cățeilor le-au plăcut atât de multe unele jucării, încât le-au mâncat cu totul. Este greu de înțeles, totuși, ce au avut cu periuța de dinți!

Recomandări pentru stăpâni

Vinovate de situații nu sunt animalele, ci stăpânii. „Problema este la noi, pentru că le lăsăm la dispoziţie obiecte tentante. Ca recomandare, în primul rând, ar trebui să le punem la dispoziţie jucării dedicate speciei, rasei, mai ales taliei, jucării ce nu pot fi înghiţite sau distruse prin ros. Iar în cazul oaselor, care ridică cele mai grave probleme, dacă nu le-am mai oferi noi sau nu i-am lăsa să intre în bucătărie să fure din coşul de gunoi, nu ar ajunge să sufere inutil“, atrage atenția specialistul.

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
meghan markle jpg
reghe corina caciuc jpeg
cub botez tort liam png
Spaga shutterstock 2069820137 jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
cub botez reghecampf caciuc png
visarion alexa
anamaria ferentz jpeg
Nicolae Ciuca si Fumio Kishida FOTO gov jpeg
image
image
image
image
Rumeysa Gelgi este cea mai înaltă femeie din lume jpg
Criminal Gheorghe Dinca politisti FOTO INQUAM Photos Bogdan Danescu (4) jpg
Nudiștii au facut baie în Marea Nordului jpg
visarion alexa
Hunedoara Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (18) jpg
Spaga shutterstock 2069820137 jpg