Ce drepturi ai când faci cumpărături online

image

├Än era tehnologiei, cump─âr─âturile s-au mutat ├«n online. E mai simplu, mai rapid ┼či mai comod s─â comanzi lucrurile de care ai nevoie printr-un simplu click.

Totul se poate cump─âra din fa┼úa calculatorului, de la m├óncare, haine ┼či ├«nc─âl┼ú─âminte, p├ón─â la vacan┼úe, bilete de avion, electronice, electrocasnice sau mobil─â. Unele se pot returna, altele nu, unele au garan┼úie, altele nu. Dac─â nu e┼čti mul┼úumit de ce ai achizi┼úionat sau pur ┼či simplu te-ai r─âzg├óndit, iat─â la ce solu┼úii po┼úi apela!  

Poţi returna sau anula comanda

Legisla┼úia european─â ├«┼úi d─â dreptul de a returna produsele achizi┼úionate on-line sau prin telefon ├«n termen de 14 zile, pentru a beneficia de rambursarea integral─â a sumei pl─âtite. Nu ai nevoie de un motiv special pentru acest lucru, e suficient s─â te r─âzg├ónde┼čti. Dac─â perioada de 14 zile expir─â ├«ntr-o zi nelucr─âtoare, termenul este prelungit p├ón─â la urm─âtoarea zi lucr─âtoare. Dup─â aceea, v├ónz─âtorul este obligat s─â ├«┼úi returneze banii ├«n termen de 14 zile de la primirea cererii de anulare a comenzii. Rambursarea poate ├«nt├órzia ├«n cazul ├«n care comerciantul nu a primit produsele ├«napoi. Rambursarea trebuie s─â includ─â ┼či eventualele taxe de expediere pe care le-ai pl─âtit la efectuarea comenzii. Nu ┼či dac─â ai solicitat livrare non-standard (adic─â livrare expres).

Ce produse nu mai pot fi returnate

  • Biletele de avion ┼či de tren, biletele la concerte
  • Rezerv─ârile la hotel, ├«nchirierile de ma┼čini ┼či serviciile de catering rezervate pe perioade sau la date determinate;
  • Produsele fabricate la comand─â sau personalizate (ex. un costum f─âcut la comand─â);
  • Produsele alimentare ┼či b─âuturile livrate la domiciliu;
  • ├Änregistr─ârile audio-video sau DVD-urile pe care le-ai desigilat dup─â primire;
  • Con┼úinutul digital on-line, dac─â ai ├«nceput deja desc─ârcarea sau vizionarea;
  • Bunurile cump─ârate de la persoanele fizice, mai degrab─â dec├ót de la companii/comercian┼úi;
  • Contractele urgente de repa┼úii ┼či ├«ntre┼úinere: dac─â suni un instalator pentru a-l ruga s─â ├«┼úi repare un du┼č, nu po┼úi anula lucrarea odat─â ce a┼úi convenit asupra serviciului, afl─âm de pe europa.eu.

Dac─â ai cump─ârat produsele direct din magazin, legisla┼úia UE nu prevede posibilitatea de a le returna (pentru a le schimba sau a primi banii ├«napoi) dec├ót dac─â au un defect.  Cu toate acestea, numeroase magazine, ├«n special cele mari, le permit clien┼úilor s─â returneze sau s─â schimbe produsele ├«ntr-un anumit interval de timp, cu condi┼úia s─â prezinte bonul. 

Bonul trebuie p─âstrat ┼či la cump─âr─âturile online. Asta deoarece peste tot ├«n UE majoritatea produselor au o garan┼úie legal─â de doi ani. Dac─â ├«n aceast─â perioad─â apar defecte, comerciantul este obligat s─â le repare, s─â ├«nlocuiasc─â produsul sau s─â ├«┼úi ramburseze costul acestuia, dac─â nu poate fi reparat. Pentru asta, e nevoie s─â prezin┼úi bonul. 

Comisia European─â ├«ndeamn─â cet─â┼úenii europeni, prin intermediul campaniei de informare public─â denumit─â #YourEUright, s─â cumpere mai atent ┼či mai con┼čtient, apel├ónd la drepturile lor de consumator european. Desf─â┼čurat─â simultan ├«n zece ┼ú─âri din Uniunea European─â, la ini┼úiativa Direc┼úiei Generale  pentru Justi┼úie ┼či Consumatori  (DG JUST) a Comisiei Europene, campania #YourEUright urm─âre┼čte cre┼čterea gradului de con┼čtientizare a tinerilor cet─â┼úeni privind exercitarea drepturilor ├«n calitate de consumator european ┼či aplicarea m─âsurilor de solu┼úionare rapid─â a eventualelor litigii cu comercian┼úii. 

image png
card ajutor jpg
image png
printul paul 1 jpeg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs