Ce drepturi ai când faci cumpărături online

29 februarie 2020
image

├Än era tehnologiei, cump─âr─âturile s-au mutat ├«n online. E mai simplu, mai rapid ┼či mai comod s─â comanzi lucrurile de care ai nevoie printr-un simplu click.

Totul se poate cump─âra din fa┼úa calculatorului, de la m├óncare, haine ┼či ├«nc─âl┼ú─âminte, p├ón─â la vacan┼úe, bilete de avion, electronice, electrocasnice sau mobil─â. Unele se pot returna, altele nu, unele au garan┼úie, altele nu. Dac─â nu e┼čti mul┼úumit de ce ai achizi┼úionat sau pur ┼či simplu te-ai r─âzg├óndit, iat─â la ce solu┼úii po┼úi apela!  

Poţi returna sau anula comanda

Legisla┼úia european─â ├«┼úi d─â dreptul de a returna produsele achizi┼úionate on-line sau prin telefon ├«n termen de 14 zile, pentru a beneficia de rambursarea integral─â a sumei pl─âtite. Nu ai nevoie de un motiv special pentru acest lucru, e suficient s─â te r─âzg├ónde┼čti. Dac─â perioada de 14 zile expir─â ├«ntr-o zi nelucr─âtoare, termenul este prelungit p├ón─â la urm─âtoarea zi lucr─âtoare. Dup─â aceea, v├ónz─âtorul este obligat s─â ├«┼úi returneze banii ├«n termen de 14 zile de la primirea cererii de anulare a comenzii. Rambursarea poate ├«nt├órzia ├«n cazul ├«n care comerciantul nu a primit produsele ├«napoi. Rambursarea trebuie s─â includ─â ┼či eventualele taxe de expediere pe care le-ai pl─âtit la efectuarea comenzii. Nu ┼či dac─â ai solicitat livrare non-standard (adic─â livrare expres).

Ce produse nu mai pot fi returnate

  • Biletele de avion ┼či de tren, biletele la concerte
  • Rezerv─ârile la hotel, ├«nchirierile de ma┼čini ┼či serviciile de catering rezervate pe perioade sau la date determinate;
  • Produsele fabricate la comand─â sau personalizate (ex. un costum f─âcut la comand─â);
  • Produsele alimentare ┼či b─âuturile livrate la domiciliu;
  • ├Änregistr─ârile audio-video sau DVD-urile pe care le-ai desigilat dup─â primire;
  • Con┼úinutul digital on-line, dac─â ai ├«nceput deja desc─ârcarea sau vizionarea;
  • Bunurile cump─ârate de la persoanele fizice, mai degrab─â dec├ót de la companii/comercian┼úi;
  • Contractele urgente de repa┼úii ┼či ├«ntre┼úinere: dac─â suni un instalator pentru a-l ruga s─â ├«┼úi repare un du┼č, nu po┼úi anula lucrarea odat─â ce a┼úi convenit asupra serviciului, afl─âm de pe europa.eu.

Dac─â ai cump─ârat produsele direct din magazin, legisla┼úia UE nu prevede posibilitatea de a le returna (pentru a le schimba sau a primi banii ├«napoi) dec├ót dac─â au un defect.  Cu toate acestea, numeroase magazine, ├«n special cele mari, le permit clien┼úilor s─â returneze sau s─â schimbe produsele ├«ntr-un anumit interval de timp, cu condi┼úia s─â prezinte bonul. 

Bonul trebuie p─âstrat ┼či la cump─âr─âturile online. Asta deoarece peste tot ├«n UE majoritatea produselor au o garan┼úie legal─â de doi ani. Dac─â ├«n aceast─â perioad─â apar defecte, comerciantul este obligat s─â le repare, s─â ├«nlocuiasc─â produsul sau s─â ├«┼úi ramburseze costul acestuia, dac─â nu poate fi reparat. Pentru asta, e nevoie s─â prezin┼úi bonul. 

Comisia European─â ├«ndeamn─â cet─â┼úenii europeni, prin intermediul campaniei de informare public─â denumit─â #YourEUright, s─â cumpere mai atent ┼či mai con┼čtient, apel├ónd la drepturile lor de consumator european. Desf─â┼čurat─â simultan ├«n zece ┼ú─âri din Uniunea European─â, la ini┼úiativa Direc┼úiei Generale  pentru Justi┼úie ┼či Consumatori  (DG JUST) a Comisiei Europene, campania #YourEUright urm─âre┼čte cre┼čterea gradului de con┼čtientizare a tinerilor cet─â┼úeni privind exercitarea drepturilor ├«n calitate de consumator european ┼či aplicarea m─âsurilor de solu┼úionare rapid─â a eventualelor litigii cu comercian┼úii. 

cub miron cosma png
madalina ghenea cannes6 jpg
FotoJet (4) jpg
mirabela dauer te cunosc de undeva zarug jazzy jo3 png
4 laura cosoi jpg jpeg
FotoJet (2) jpg
cub vedete gravide png
FotoJet (1) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
printul george si printesa charlotte au inceput scoala nu au titluri regale ci apelative simptice cum 2 size24 jpg
cub miron cosma png
Mircea Geoan─â: ÔÇ×75% din tot ceea ce ├«nseamn─â total de for┼úe militare ruse┼čti sunt blocate ├«n Ucraina cu rezultate mediocre din punct de vedere militarÔÇŁ jpeg
000 jpg
FotoJet (5) jpg
regina elisabeta harry meghan jpeg