Ce naționalitate au copiii născuți în zbor. Situația este și mai complicată deasupra apelor teritoriale

Ultima actualizare:

Tema cetățeniei unui copil născut în timpul zborului, la 10.000 de m altitudine încă ridică întrebări. Doar 33 de țări acordă cetățenie nelimitată. Pentru altele determinarea cetățeniei copiilor născuți în avion este încă problematică. Tema se învârte în jurul a două concepte principale: „jus soli” (dreptul solului) și „jus sanguinis” (dreptul de sânge).

Țările care acordă cetățenie nelimitată

Femeie însărcinată la bordul unui avion. Foto: Shutterstock
Femeie însărcinată la bordul unui avion. Foto: Shutterstock

În prezent, există 33 de țări din lume care oferă cetățenie nelimitată prin naștere și, în esență, orice copil născut în spațiul aerian sau submarin al oricăreia dintre aceste 33 de țări este automat cetățean al acestei țări.

Printre aceste țări se numără: Statele Unite, Canada, Antigua și Barbuda, Argentina, Belize, Brazilia, Bolivia, Ciad, Costa Rica, Cuba, Dominica, Ecuador, El Salvador, Fiji, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaica, Lesotho, Mexic, Nicaragua, Panama, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitt și Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Tanzania, Trinidad și Tobago, Tuvalu, Uruguay și Venezuela.

În Statele Unite, dacă un copil se naște într-un avion care survolează teritoriul sau spațiul aerian al Statelor Unite, i se acordă automat cetățenia americană pe baza principiului “jus soli”. Acest principiu conferă cetățenie persoanelor născute pe teritoriul unei țări, care include și spațiul său aerian.

Dar dacă un bebeluș s-ar naște la bordul unui avion militar american în timpul unei evacuări din Afganistan, acesta va deține cetățenia afgană, la fel ca părinții săi, deoarece avionul nu este considerat o extensie a teritoriului american.

Prin urmare, naționalitatea copilului nu este determinată exclusiv de locul nașterii sale.

Marea Britanie aplică principiul „Jus sanguinis”

Alte țări precum Marea Britanie aderă la principiul “jus sanguinis”, conform căruia cetățenia este determinată de naționalitatea părinților. Potrivit unui raport realizat de Simple Flying, bebelușii născuți din părinți non-britanici în timp ce zboară deasupra spațiului aerian al Regatului Unit nu dobândesc, de obicei, cetățenia britanică.

Nigeria este o altă țară care aplică acest principiu. Drept urmare, dacă părinții nigerieni dau naștere unui copil în aer, deasupra spațiului aerian al unui alt stat suveran, bebelușul va primi cetățenia nigeriană.

Dar dacă un copil se naște din părinți nigerieni într-un zbor al Royal Air Maroc, o aeronavă înregistrată în Casablanca, Maroc, copilul poate dobândi cetățenia marocană.

Ce se întâmplă când un copil se naște deasupra apelor teritoriale

Scenariul se complică în cazul copiilor care se nasc deasupra apelor internaționale sau în zone fără drepturi teritoriale.

Când un copil se naște în astfel de circumstanțe și ar putea deveni apatrid, se poate lua în considerare naționalitatea de înregistrare a aeronavei.

Aceasta înseamnă că bebelușul ar dobândi cetățenia țării în care este înregistrată aeronava, în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite privind reducerea cazurilor de apatridie.

În practică, nașterile în timpul zborurilor sunt neobișnuite, deoarece, de obicei, companiile au reguli stricte în privinșa femeilor însărcinate în al treilea trimestru.

 În istoria aviației, au fost înregistrate aproximativ 75 de incidente de nașteri în timpul zborului, potrivit unui raport realizat de Simple Flying, citat de Condé Nast Traveller.

O astfel de naștere s-a înregistrat în timpul unui zbor Turkish Airlines de la Istanbul la Chicago în septembrie 2021, când o pasageră din Maroc a născut.

O altă naștere a avut loc pe un zbor de la Doha la Beirut în iulie 2019.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
accident bucuresti jpg
Stațiunile din județul Brașov rămân în topul preferințelor românilor FOTO Poiana Brașov
image png
Satul Târsa din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
454708605 8895222737161099 1234390086311424873 n jpg
Balea Lac scaled 1 logo jpg
monede valoroase depositphotos1 jpg
pensioanr uk jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net