Ce nu știai despre romi. Care este adevărata origine a acestora

Romii sunt un grup etnic ce poate fi găsit aproape în toată lumea. Probabil că cele mai importante și numeroase grupuri în Europa trăiesc în România, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Spania și Serbia. Dar te-ai întrebat vreodată care este adevărata origine a romilor?

 Adevăratele origini ale romilor / Foto: Captură video
Adevăratele origini ale romilor / Foto: Captură video

De-a lungul timpului, mulți istorici au susținut ideea originii indiene a romilor, fapt susținut de cercetări genetice care demonstrează că cei de etnie romă din Europa sunt descendenți ai daliților, sau care fac parte dintr-o castă inferioară, care au migrat, în urmă cu 1400 de ani, din sub-continentul indian.

Studiile anterioare s-au bazat pe asemănările dintre cuvintele țigănești și cuvintele din sanscrită, limba oficială contemporană a Indiei. Un alt studiu, din 2012, al oamenilor de știință indieni și estonieni a confirmat originile lor în sub-continentul indian și chiar a identificat locul și clasa socială din care provin. 

Romii apar în fotografii vechi, îmbrăcați cu haine tradiţionale indiene

Studiul a examinat cromozomii Y a peste 10.000 de mostre de ADN pentru a compara semnătura genetică a romilor cu cea a indienilor. În ciuda asemănărilor cu mostrele prelevate de la bărbați de pe tot sub-continentul indian, cea mai mare potrivire genetica a fost găsită în nord-vestul Indiei, cu cea mai mare densitate înregistrată în regiunile dominate de daliți, un grup care a fost ținta discriminării și care presta cele mai înjositoare munci.

Conform cercetătorilor, strămoșii romilor din Europa au început să migreze spre vest, între anii 1001 și 1026, pentru a lupta în războaiele dn regiunea cunoscută astăzi sub numele de Punjab, cu promisiunea de a avansa pe scara socială.

Exodul către Africa de Nord și Europa sugerează că ar fi putut fi refugiați într-un moment în care islamul era răspândit în continentul sub-indian. 

Joseph Jones de la Consiliul Romilor a susținut că cei de etnie romă apar în fotografii vechi, de peste 100 de ani, îmbrăcați cu haine tradiţionale indiene. Totodată, conform lui, studiul din 2012 a confirmat ştiinţific originea indiană a comunităţilor de romi din Europa.

„Nu suntem nişte paria aici. Nu-mi pasă dacă suntem asociaţi cu daliţii - nu mai trăiesc într-o comunitate în care există caste. Mă simt un pic indian, întotdeauna am avut afinităţi cu indienii”, a declarat Joseph Jones, în 2012, relatează Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net