Ce s-a descoperit la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon. Arheologii au rămas uluiți

La data de 4 noiembrie 1922, egiptologul britanic Howard Carter făcea una dintre cele mai importante descoperiri arheologice care au uimit o lume întreagă: intrarea în mormântul faraonului egiptean Tutankhamon.

Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon  sursa foto   Shutterstock jpg

Descoperirea intrării în mormântul lui Tutankhamon

Campania egipteană a lui Napoleon din 1798 a fost cea care a stârnit interesul european pentru Egiptul Antic și misterele sale. În 1882, britanicii au smuls țara din ghearele lui Napoleon, iar mania pentru egiptologie s-a intensificat. Descoperirea unui mormânt regal bine conservat a devenit o obsesie. Faraonii antici erau renumiți pentru mormintele lor somptuoase. În mod inevitabil, poveștile despre bogăția imensă au atras hoții de morminte, care au golit multe morminte de comorile și chiar de cadavrele lor. Până în secolul al XX-lea, doar câteva morminte au rămas nedescoperite și, probabil, intacte, inclusiv cel al lui Tutankhamon.

Tutankhamon, un rege care a domnit într-o perioadă tulbure pentru dinastia a XVIII-a, și care a murit la doar 19 ani. El a fost fiul faraonului Amenhotep al IV-lea (Akhenaton) și al reginei Kiya și a făcut parte din dinastia supranumită „Epoca de aur a faraonilor”. În primii ani ai secolului al XX-lea, omul de afaceri și egiptologul american Theodore Davis a descoperit câteva indicii antice care lăsau să se înțeleagă existența unui mormânt nedescoperit al tânărului faraon. Acestea au primit puțină atenție până când fostul său coleg Howard Carter a decis că Davis ar putea avea dreptate.

Examinând indiciile, Carter a decis că Tutankhamon ar fi fost găsit în faimoasa Vale a Regilor. Egiptologul a fost suficient de încrezător pentru a-l contacta pe vechiul său prieten Lord Carnarvon pentru a obține fonduri pentru săpături. Carnarvon, care se credea un expert, și-a aruncat ochii peste planurile lui Carter și i-a dat permisiunea de a începe săpăturile în 1914. Primul Război Mondial a întârziat planurile lui Carter și, după mai mulți ani de săpături postbelice, Carnarvon era gata să retragă finanțarea expediției: nu se găsise nimic.

Carter l-a implorat pe prietenul și patronul său să mai facă încă un set de săpături înainte de a renunța, astfel că la sfârșitul anului 1922, Carter a început ultimele sale săpături în Valea Regilor.

Carter și-a început săpăturile lângă mormântul deja descoperit al faraonului Ramses. Nu a avut prea mult succes, până când muncitorilor li s-a spus să curețe o baracă veche a unui muncitor care îi încurca. În timp ce făceau acest lucru, o treaptă antică a ieșit din nisip.

Carter a ordonat cu entuziasm să fie curățată treapta. Pe măsură ce nisipul a fost îndepărtat, o ușă a fost dezvăluită treptat. Spre uimirea sa, intrarea purta încă simbolul Anubis al Necropolei Regale, ceea ce indica faptul că acest mormânt fusese anterior neatins.

O telegramă a fost trimisă de urgență la Carnarvon, anunțându-l despre descoperirea magnifică. Carnarvon și fiica sa, Lady Evelyn Herbert, au sosit în Alexandria la 23 noiembrie, iar a doua zi Carter a început lucrările preliminare pentru deschiderea mormântului.

Făcând o mică gaură în ușă, a fost suficientă lumină pentru a vedea că înăuntru se afla încă aur. Când a fost întrebat ce a putut vedea, Carter a răspuns cu celebrele cuvinte: „da, lucruri minunate". Mormântul a fost deschis efectiv abia a doua zi, în prezența oficialilor de la Departamentul egiptean de Antichități: unii susțin că Carnarvon, Evelyn și Carter au făcut o vizită secretă și ilegală în acea noapte.

Când, în cele din urmă, au reușit să intre, au descoperit o cameră plină de comori și de informații despre viața unui tânăr care a trăit într-o lume indescriptibil de diferită. Au găsit care, statui și, cel mai faimos, masca mortuară rafinată a tânărului rege. Hoții de morminte lăsaseră urme, dar totul era intact, ceea ce a făcut ca aceasta să fie una dintre cele mai remarcabile descoperiri ale egiptologiei secolului XX.

În anii care au urmat, mormântul a fost excavat în întregime, conținutul său a fost analizat și prezentat mulțimilor admirative din întreaga lume. Corpul lui Tutankhamon însuși a fost supus unor teste riguroase. A devenit clar că suferise de numeroase tulburări genetice din cauza faptului că părinții săi erau înrudiți îndeaproape și că acest lucru - combinat cu malaria - a contribuit la moartea sa prematură.

Legenda „blestemului” mormântului

Mormântul lui Tutankhamon rămâne una dintre cele mai faimoase descoperiri arheologice din toate timpurile.

Una dintre legendele care au apărut în urma descoperirii mormântului este aceea că acesta ar fi fost blestemat. Mulți dintre cei implicați în excavarea sa au avut o soartă ciudată și ghinionistă: 8 dintre cei 58 de persoane implicate au murit în următorii 12 ani, inclusiv Lordul Carnarvon însuși, care a murit otrăvit cu sânge doar șase luni mai târziu.

Unii oameni de știință au speculat că această cameră ar fi putut conține radiații sau otravă: nu există nicio dovadă care să susțină acest lucru și mulți cred că ideea unui blestem a fost inventată de ziarele din acea vreme pentru a senzaționaliza evenimentele. Alte morminte au avut blesteme inscripționate pe intrările lor, probabil în speranța de a descuraja hoții de morminte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net