Ce se întâmplă în bucătăriile restaurantelor: „Am tras un ochi într-o bucătărie la un restaurant astăzi și am văzut” Angajați din industrie spun adevărul despre ingrediente și preparate

O postare de pe Reddit a deschis o discuție intensă despre ce se întâmplă, de fapt, în spatele ușilor din bucătăriile restaurantelor. De la produse congelate și sosuri gata preparate, până la deserturi industriale și ingrediente cumpărate en-gros, angajați și clienți au spus lucrurilor pe nume. Comentariile lor, unele surprinzător de sincere, oferă o imagine realistă, și nu mereu plăcută, despre mâncarea servită în multe localuri din România.

Ce se întâmplă în bucătăriile restaurantelor / foto: Pexels
Ce se întâmplă în bucătăriile restaurantelor / foto: Pexels

Tot mai mulți clienți se întreabă ce se ascunde, de fapt, în spatele ușilor închise ale bucătăriilor din restaurante. Se folosesc produse proaspete sau semipreparate? Ingredientele sunt de calitate ori doar variante ieftine, cumpărate la sac din depozite en-gros? O postare recentă pe Reddit a deschis o discuție intensă pe această temă, iar comentariile celor care lucrează în domeniu au oferit o imagine directă, și deloc idealizată, a realității din multe localuri din România.

Folosesc restaurantele ingrediente și produse de calitate sau măcar cât de cât de calitate? S-a schimbat calitatea ingredientelor în ultimii ani sau mereu a fost așa? Am tras un ochi într-o bucătărie la un restaurant astăzi și am văzut că foloseau ulei Aro, care, din câte știu, este o variantă destul de ieftină”, spune un român în postarea de pe Reddit.

Această întrebare a declanșat o avalanșă de răspunsuri de la oameni care lucrează sau au lucrat în domeniu. Un utilizator a explicat că majoritatea restaurantelor își aprovizionează bucătăriile de la aceleași lanțuri de distribuție en-gros:

„În unele cazuri, chiar e bine să speri că primești legume congelate”

Eu cumpăr de la Metro și îi văd pe cei cu restaurante (e evident după ce cumpărături fac și volumul cumpărat) că de acolo își iau tot. Sunt inclusiv legume congelate tocate pentru ciorbă la 5 kg, pungi de usturoi tocat din China, clătite și papanași congelați, găleți de muștar, tot. Adică să iei clătite congelate în loc să pui amestecul ăla făcut de tine în tigaie și să le faci proaspete mi se pare de neacceptat. Și dacă mâncați un papanaș cu care să vă spargeți capul, de acolo e. Carnea și fructele de mare sunt ok și oferta e variată, sunt și scoici Saint Jacques cu tot cu cochilie sau doar carnea de scoică, mușchi de vită argentinian etc”.

Alți utilizatori au venit cu o perspectivă mai echilibrată, explicând că nu toate produsele congelate sunt de slabă calitate:

Nu mă pronunț în legătură cu mixurile, dar, de regulă, legumele congelate produse industrial sunt de bună calitate. Nu erau neapărat de cea mai bună calitate cât erau proaspete, dar sunt procesate în congelatoare performante, astfel încât gustul și textura nu se strică. În unele cazuri, chiar e bine să speri că primești legume congelate. Bobul de mazăre, de exemplu, e la apogeul lui ca gust vreo 3 zile. Dacă nu o mănânci în alea 3 zile, scade calitatea. Congelatul industrial păstrează acea calitate”.

Un alt comentator a descris o realitate tot mai întâlnită în restaurantele cu meniuri foarte variate:

Mi se pare nasol că aproape nimic nu mai e făcut în bucătării. Pizza e congelată, sosul de la paste e ori smântână, ori din borcan de sos de roșii, papanașii și brownie sunt congelați, șnițelele tot congelate, limonada e doar apă și sirop cu gust, cartofii prăjiți sunt congelați, cartofii piure sunt din cutie. Toate vândute la suprapreț, evident. Și asta e și din cauza că mare parte din restaurante au un meniu foarte diversificat, găsești de la pizza la burgeri, 5 feluri de ciorbe, 7 feluri de carne, 4 tipuri de garnituri. Nu ai cum să ai disponibil tot și atunci se recurge la asta”.

Un alt utilizator a atras atenția că mâncarea industrială nu trebuie privită mereu negativ:

Tu te legi, de fapt, de calitatea pe care o percepi în timp ce mănânci, fiind influențat și de ideea că «cea mai bună mâncare se face ca acasă». Dar sosurile din borcan, produsele congelate etc. tot în bucătării sunt făcute. Doar că-s bucătării industriale și eficiente, iar calitatea finală a produsului reprezintă calitatea ingredientelor și a procesului. Nu-s produse slabe fiindcă n-au fost preparate de la zero în bucătaria restaurantului care te servește.

Roșiile, evident, nu-s mereu în sezon. Când nu sunt, singura opțiune «proaspătă» e ce găsești și tu în supermarket: roșii fără gust, culese necoapte în altă țară, ca să poată supraviețui transportului. Opțiunea mai bună pentru sos va fi mereu la conservă/borcan, cum facem și acasă pentru lunile reci. Și știi cât de mult durează, și cât efort trebuie depus. O problemă, de exemplu, ar fi dacă restaurantul folosește un sos complet preparat pentru toate rețetele care includ sos de roșii. Sosurile în sticluța de la Lidl, de exemplu. Sunt ok, dar au busuioc și usturoi. Ori, nu orice reteță cu roșii trebuie neapărat să aibă gust de busuioc și usturoi. Iar apoi, într-adevăr, supraprețul, dar acolo ești și tu responsabil: ce merită să comanzi, și ce nu. Doar un restaurant foarte scump va putea să-ți servească paste al pomodoro mai bune decât ce poți face tu acasă, extrem de ușor. Iar cu puțin efort în plus, poți egala acasă și restaurantul de lux”.

„Nu ai cum să satisfaci pe toată lumea”

Sunt și opinii mult mai critice: „Șnițelele alea congelate nu au, în majoritate, nicio treabă cu carnea. Dacă vinzi cartofi prăjiți la 20 de lei, măcar să nu fie congelați și prăjiți în uleiul neschimbat de cine știe când. Mai citește și tu etichetele semipreparatelor și ale borcanelor de sos de paste, ca să-ți dai seama că nu sunt doar păreri. Chiar sunt mizerii. Și da, dacă merg la restaurant și dau mai mulți bani, mă aștept ca mâncarea să fie pregătită de ei, că de asta au bucătarii și angajați, congelate pot să îmi fac și eu acasă”.

Printre comentarii a apărut și vocea unui angajat care spune că se poate și altfel:

La restaurantul nostru toate se fac pe loc: șnițele bătute, brownie, burger (până și pâinea o facem in-house), you name it. Și se plâng unii când e restaurantul plin și trebuie să aștepte o oră după comandă... Nu ai cum să satisfaci pe toată lumea. Vrei fast food, du-te la fast food, frate”.

Un alt utilizator a completat: „Absolut toți, și alea de lux, folosesc produse de la Metro sau Selgros”.

Altcineva a atras atenția asupra unui alt aspect: „Selgros are, de departe, cea mai bună carmangerie din orice zonă în care ajunge și care nu te usucă de bani. Uleiul cel mai bun era, înainte de război, Effo din Ucraina. Problema mare o regăsești la secțiunea deserturi, pentru că a explodat prețul la cacao și, automat, tot ce înseamnă ciocolată. Când mănânci o prăjitură care conține cacao și are preț relativ neschimbat de ani de zile, clar s-a umblat la rețetă și nu în folosul tău. Sunt înlocuitori de cacao care te păcălesc chiar bine, dar ficatul o ia în plin și nu te iartă.

Marathon sunt recunoscuți pentru produsele expirate pe care le plasează, pentru etichete cu alte termene lipite peste cele reale (expirate) și alte măgării”.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cafenea Sursa  Freepik com jpg
ceausescu sondaj jpg
499992705 1274123354512806 2651166906498329812 n jpg
nyzhnia apsha captura video jpg
Bunica Veruta, foto Facebook jpg
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
caz roxana calin colaj captura video jpg
cum aratanoul buletin electronic romani  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net