Ce trebuie să pui în borcanele de dulceață, ca să nu facă floare. Secretul știut doar de gospodinele pricepute
Ca să nu facă floare dulceața în borcane (adică să nu prindă mucegai deasupra după ce a fost pusă la păstrare), gospodinele pricepute folosesc câteva trucuri-cheie, unele transmise din generație în generație. Iată „secretul” lor:

Secretul principal: borcanele bine închise, sterilizate și un strat de conservant natural
Iată pașii esențiali:
1. Sterilizarea corectă a borcanelor și capacelor
Fierbe borcanele și capacele sau bagă-le în cuptor la 100-120°C timp de 10-15 minute. Acest pas distruge orice bacterii sau mucegaiuri.
Se pun dulceața în borcane imediat ce e gata, fierbinte, și se închid ermetic.
2. Siropul trebuie să fie legat bine (nu apos!)
Dulceața trebuie să aibă siropul gros, care leagă bine. Dacă e prea apoasă, există risc de fermentație sau mucegai.
Test tradițional: picătura de sirop pe o farfurie rece nu trebuie să se împrăștie.
3. Un strat subțire de salicilat de sodiu (conservant alimentar) – secretul „clasic”
Se pune un vârf de cuțit de salicilat de sodiu (se găsește la farmacie) deasupra, după ce dulceața se toarnă în borcane.
Sau se poate amesteca foarte bine cu toată cantitatea de dulceață, la final.
Este un conservant tradițional folosit de gospodine, dar nu este esențial dacă sterilizarea și închiderea sunt corecte.
4. Strat de hârtie cerată sau celofan + capac
Unele gospodine pun un disc de hârtie cerată îmbibată în alcool sau rom deasupra dulceaței, sub capac. Acesta previne oxidarea și mucegaiul.
5. Borcanul întors cu capacul în jos, cât e fierbinte
Se creează vid natural și astfel nu mai pătrunde aer în borcan. Este un pas crucial dacă nu folosești conservant.
6. Păstrarea într-un loc răcoros, întunecat
Temperatura ideală este 10-18°C. Cămara, pivnița sau dulapul răcoros sunt ideale.
BONUS: Ce gospodinele evită
Nu se folosește capac ruginit, crăpat sau nesterilizat.
Nu se pune dulceața în borcan dacă nu este fierbinte.
Nu se lasă aer în borcan – se umple aproape până sus.
Iată o rețetă tradițională de dulceață fără conservant, care nu face floare, dacă respecți pașii esențiali de fierbere, sigilare și păstrare:
Rețetă de dulceață tradițională fără conservant (rezistă ani de zile!)
Ingrediente:
1 kg fructe (căpșuni, vișine, caise, prune, etc.)
800 g – 1 kg zahăr (în funcție de cât de acrișoare sunt fructele)
1 lingură zeamă de lămâie (ajută la conservare naturală)
Opțional: 1 baton de vanilie, coajă de lămâie, rom etc.
Pașii esențiali:
1. Pregătirea fructelor
Spală fructele bine, curăță-le de sâmburi (dacă e cazul), taie-le dacă sunt mari.
Amestecă-le cu zahărul și lasă-le 3-4 ore (sau peste noapte) la rece, până lasă sirop.
2. Fierberea dulceaței
Fierbe la foc mic până se leagă siropul. Spuma se îndepărtează constant.
Test: Pune o picătură pe o farfurie rece. Dacă nu se împrăștie și își păstrează forma, e gata.
Adaugă zeama de lămâie spre final – ajută la păstrarea culorii și la conservare.
3. Turnarea în borcane (secretul-cheie!)
Borcanele trebuie să fie sterilizate: 10-15 minute în cuptor la 100-120°C.
Dulceața se pune fierbinte, aproape de buza borcanului.
4. Întoarcerea borcanelor
Închide ermetic capacele și întoarce borcanele cu capacul în jos, timp de 10-15 minute.
Asta creează vid natural, care elimină aerul ce ar putea favoriza mucegaiul.
5. Păstrarea
După ce s-au răcit complet, pune borcanele într-un loc răcoros, uscat și întunecat.
Dulceața ținută astfel poate rezista ani de zile fără conservant și nu face floare.
Truc opțional (pentru gospodinele perfecționiste)
Poți pune deasupra, în borcan, un disc de hârtie cerată sau celofan bine legat, dar nu e obligatoriu dacă borcanele au fost sterilizate și închise corect.