Ce trebuie să ştii ca să impresionezi la un interviu de angajare online

2 octombrie 2020
article img
Chiar și la un interviu online de angajare, ținuta este foarte importantăSursa foto: Unsplash.com

Efectele pandemiei s-au făcut resimţite şi pe piaţa muncii. Nu numai că multe persoane se gândesc la reconversia profesională sau îşi caută noi locuri de muncă mai stabile sau mai bine plătite, dar şi procesul de recrutare s-a schimbat semnificativ, multe interviuri având loc acum în mediul online. Dat fiind că interacţiunea prin intermediul platformelor video este destul de diferită de cea faţă în faţă, iată ce trebuie să ştii ca să impresionezi potenţialul angajator, chiar şi la un interviu online.

Pregătirea tehnică

Dacă interviul tău de angajare are loc prin platforme de genul Zoom sau Skype, asigură-te că eşti pregătit din punct de vedere tehnic. Înainte de începerea interviului, verifică toate detaliile: conexiune bună la internet, aplicaţie instalată corect, laptop bine conectat la priză şi alte astfel de aspecte. Aşază camera video sau laptopul astfel încât să fii încadrat optim. Marginea inferioară a cadrului ar trebui să fie în partea superioară a pieptului, aproximativ în linie cu al treilea nasture al unei camasi barbatesti sau puțin sub bustul unei doamne. Partea de sus a cadrului ar trebui să fie la distanţă de o palmă deasupra capului. De asemenea, este important să îţi testezi microfonul astfel încât să nu se audă ecouri sau alte zgomote când vorbeşti. Optim ar fi să faci un test cu un prieten, astfel încât să te asiguri că totul funcţionează perfect.

Pregăteşte-ţi răspunsurile

Acesta este un element cheie pentru orice interviu de succes, dar este deosebit de important atunci când discuţia este online. Poate nu ştii dinainte exact ce întrebări vei primi, dar cu siguranţă îţi poţi pregăti câteva fraze despre experienţa ta profesională, motivele pentru care eşti interesat de jobul scos la concurs etc. Reține că trebuie să priveşti la cameră, nu în monitor, deci va fi mult mai confortabil dacă ştii deja ce vrei să spui.

Ai grijă la ce se întâmplă în casă

Chiar dacă pentru tine este o zi cu un interviu de angajare important, trebuie să ai în vedere că familia ta are şi ea o rutină. Aşadar, ia în considerare eventuale întreruperi, de genul bebeluş care plânge, şi, alături de partener, vedeţi ce puteţi face pentru a contracara posibilele probleme. Dacă este posibil să fii singur acasă la momentul interviului, ar fi ideal, în acest fel niciun alt zgomot sau alte activităţi din jur nu te pot face să îţi pierzi concentrarea. 

Ţinuta contează

Chiar dacă este un interviu online, asta nu înseamnă că ţinuta nu mai este relevantă. Cel mai bine este să te îmbraci cu exact aceleaşi haine pe care le-ai purta şi dacă ai merge la un interviu faţă în faţă. Pentru domni, cămașa şi sacoul sunt obligatorii, chiar dacă în partea de jos porţi o pereche de jeanşi confortabili. Doamnele pot alege o ţinută similară sau o rochie office, accesorizată cu bijuterii discrete.

Intră în atmosferă

Şi în cazul unui interviu online, limbajul nonverbal este important, aşa că este important să fii atent la gesturile pe care le faci. Pentru că, practic, eşti la tine acasă, e posibil să ai tendinţa de a adopta o poziţie mai relaxată pe scaun, de exemplu, aşa că este important să intri în atmosfera de interviu. Concentrează-te să stai cât mai drept în scaun şi să priveşti cât mai mult spre camera video, pentru a-i oferi persoanei care te intervievează senzaţia de contact vizual, ceea ce nu se va întâmpla dacă ţii ochii pe monitor.

Chiar dacă interviul online nu pare foarte diferit de cel faţă în faţă, o bună pregătire şi atenţia la detaliile enunţate anterior pot face diferenţa care să-ţi aducă succesul.