Cea mai bătrână persoană din lume a împlinit 117 ani! Maria Branyas Morera și-a sărbătorit ziua la azil

Maria Branyas Morera a împlinit 117 ani pe 4 martie. Ea este cea mai bătrână persoană de pe planetă, conform Cărții Recordurilor Guinness. Maria s-a născut în 1907 în San Francisco, SUA, dar s-a întors în Spania cu familia ei când avea opt ani pentru a se stabili în Catalonia. Ea locuiește în regiune de atunci, iar de 23 de ani se află la un azil de bătrâni.

Maria Branyas Morera a împlinit 117 și a avut și tort
Maria Branyas Morera locuiește în Spania, în regiunea Catalonia (Foto: X)

Ea a devenit cea mai în vârstă persoană de pe Pământ în ianuarie 2023, după moartea Măicuței André din Franța, pe numele ei real Lucile Randon, în vârstă de 118 ani. „Este foarte recunoscătoare pentru toate felicitările primite de ziua ei și pentru interesul pe care atâția oameni l-au manifestat față de starea ei de sănătate”, a declarat Eva Carrera Boix, directorul azilului de bătrâni unde stă bătrâna. „Este fericită că poate sărbători această zi specială în intimitate alături de familia și prietenii ei și dorește tuturor o zi de luni fericită.” Are probleme de auz și de mobilitate, dar în afară de aceste dificultăți, este sănătoasă.

De fapt, ea este într-o stare atât de bună încât a acceptat să treacă prin teste științifice făcute de cercetătorii spanioli, care speră să obțină mai multe informații despre secretele unei vieți lungi.

Așa arăta în 1925, la 18 ani (Foto: X)
Așa arăta în 1925, la 18 ani (Foto: X)

Maria Branyas Morera a vorbit despre secretul longevității ei

Omul de știință Manel Esteller, care a discutat cu Maria, a declarat pentru publicația spaniolă ABC că: „Este complet lucidă. Își amintește cu o claritate impresionantă evenimente de când avea doar patru ani și nu prezintă nicio boală cardiovasculară, frecventă la persoanele în vârstă. Este clar că există o componentă genetică deoarece sunt mai mulți membri ai familiei ei care au peste 90 de ani.” Chiar dacă are o vârstă venerabilă, Maria Branyas Morera este foarte activă pe rețeaua socială X, cunoscută anterior ca Twitter.

„Bună dimineața, lume. Azi împlinesc 117 ani. Am ajuns până aici”, a scris ea luni.

Pe lângă „noroc și gene bune”, Maria își atribuie longevitatea „ordinii liniștii, relației bune cu familia și prietenii, contactului cu natura.”. Ea a afirmat că este importantă „stabilitatea emoțională, viața fără griji, fără regrete, optimismul și distanța de oamenii toxici.

Maria a trecut prin pandemia de gripă spaniolă din 1918, a prins ambele războaie mondiale, precum și războiul civil spaniol (1936–1939), despre care a spus că are „amintiri foarte dureroase”, mai ales că ea a lucrat ca asistentă medicală. S-a căsătorit în 1931 cu un doctor catalan pe nume Joan Moret, cu care a avut trei copii. Soțul ei a murit în 1976. Fiul ei, August, a murit într-un accident de tractor la vârsta de 86 de ani.

Ea mai are încă două fiice care sunt în viață, una de 80 de ani și alta de 89. Maria a spus presei spaniole că are 11 nepoți. Femeia a supraviețuit pandemiei de COVID-19 - a contractat virusul la câteva săptămâni după ce a împlinit 113 ani în 2020, dar și-a revenit complet în câteva zile devenind cel mai bătrân supraviețuitor COVID-19 din lume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net