A murit cea mai bătrână persoană din lume! Călugărița franceză Lucine Randon s-a stins la 118 ani

Cea mai în vârstă persoană din lume, călugărița franceză Lucile Randon, a murit la vârsta de 118 ani, marți. Sora André, așa cum era cunoscută în lumea întreagă, a murit în somn la un azil de bătrâni din Toulon.

Lucine Randon ar fi împlinit 119 ani pe 11 februarie (Foto: Profimedia)
Lucine Randon ar fi împlinit 119 ani pe 11 februarie (Foto: Profimedia)

Mânca ciocolată în fiecare zi

Citește și: Cel mai bătrân bărbat din lume, după moartea românului Dumitru Comănescu. Este cizmar și are 111 ani și 142 de zile

Cea mai în vârstă persoană din lume, călugărița franceză Lucile Randon, a murit la vârsta de 118 ani, marți. Sora André, așa cum era cunoscută în lumea întreagă, a murit în somn la un azil de bătrâni din Toulon.

Născută în 1904 în sudul Franței, și-a dedicat o mare parte din viață catolicismului. „Numai bunul Dumnezeu știe secretul longevității mele”, a spus ea în trecut reporterilor. Cu toate acestea, a mărturisit că pătrățica zilnică de ciocolată pe care o consuma a ajutat-o. Ea şi-a petrecut ultimii 30 de ani din viaţă în azilul de bătrâni Saint-Catherine-Laboure din Toulon.

Un purtător de cuvânt de la, David Tavella, a împărtășit marți vestea morții ei: „Pentru ea, este o eliberare. Și-a dorit să moară. Acum este alături de fratele ei iubit”. Sora André provenea dintr-o familie de protestanți, a avut trei frați mai mari și o soră geamănă pe nume Lydie, care a murit când avea doar 1 an. 

Ea avea o relație strânsă cu frații ei. A povestit, la un moment dat, că una dintre cele mai frumoase amintiri ale ei a fost întoarcerea lor în siguranță de pe front, în Primului Război Mondial. „Era ceva rar. În toate familiile erau de obicei doi morți, nu doi în viață, după război”.

Vezi și: Tanti Barbara a împlinit 107 ani. Toţi membrii familiei ei au murit pe rând

Bătrâna urma să împlinească 119 ani peste mai puțin de o lună de zile, pe 11 februarie.

Ultima aniversare a sărbătorit-o cu un cocktail cu vin de porto şi, evident, ciocolată. În ciuda faptului că era oarbă și depindea de un scaun cu rotile, sora André avea grijă de alți bătrâni – dintre care unii mult mai tineri decât ea.

Născută în 1904, Lucile Randon a prins două războaie mondiale și 18 preşedinţi ai Franţei. Mai mult, sora André a supravieţuit după ce s-a infectat de două ori cu Covid-19 – fiind cea mai bătrână persoană care s-a vindecat de această infecție.

Iată și: Cel mai bătrân medic din lume nu se pensionează nici la 100 de ani!

Sora André: "Am muncit până la 108 ani"

Ea s-a călugărit în 1944, după ce a lucrat ca profesoară şi guvernantă. „Se spune că munca omoară, pentru mine munca a fost cea care m-a făcut să trăiesc, am muncit până la 108 ani", a declarat ea în aprilie 2022, când a fost numită decana de vârstă a planetei.

Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale profesionale - aproximativ 31 de ani, la un spital din Vichy. Într-unul dintre ultimele ei interviuri, ea le-a spus jurnaliștilor: „Oamenii ar trebui să se ajute unii pe alții și să se iubească în loc să se urască. Dacă am face toate acestea, lucrurile ar merge mult mai bine”.

Află mai multe despre: A pozat goală la 91 de ani! Ea este cel mai bătrân fotomodel din lume!

O altă franţuzoaică, Jeanne Calment, care a murit în 1997 la 122 de ani, la Arles, deţine recordul pentru cea mai ridicată vârstă atinsă de o persoană până acum. În prezent, decana de vârstă a planetei este María Branyas Morera (115 ani), din California.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net