Cel mai mare fulg de zăpadă a căzut pe 27 ianuarie 1887 și a fost mare cât o pizza
Fulgii de zăpadă sunt formați din cristale care cresc într-un model hexagonal, iar dimensiunea lor depinde de condițiile de mediu. Există, însă, o limită pentru cât de mari pot deveni fulgii de zăpadă?, se întreabă IFL Science care amintește că în Guinness World Record este menționat că cel mai mare filg de zăpadă raportat vreodată a fost văzut în 1887, pe 27 ianuarie în apropiere de Missoula, Montana, SUA.
Cel mai mare fulg de zăpadă
Potrivit Guinness World Records, în noaptea de 27 ianuarie 1887, o furtună puternică de iarnă a adus fulgi de zăpadă neobișnuit de mari pe valea râului Clark Fork, în apropiere de Missoula, Montana, SUA.
Aceștia au fost descriși ca fiind la fel de mari ca niște ulcioare de lapte, măsurând până la 38 de centimetri lățime și 20 de centimetri grosime, practic cât dimensiunea unei pizza.
„În noaptea de 27 ianuarie 1887, o furtună acerbă de iarnă a aruncat fulgi de zăpadă descriși ca „mai mari decât vasele de lapte” peste valea râului Clark Fork, în vecinătatea unei ferme deținute de Matt Coleman, lângă Missoula în Montana, SUA”, spune Cartea Recordurilor.
„Rapoartele sugerează că aveau până la 38 cm lățime și 20 cm grosime.”
De menționat e însă faptul că, atunci când vorbim despre fulgi de zăpadă, aceștia pot fi de fapt aglomerări de mai multe cristale de zăpadă presate împreună.
Cristalele de zăpadă se formează atunci când vaporii de apă se transformă direct în gheață, fără a deveni lichid. Pe de altă parte, orice bucată de gheață care cade din cer este considerată un fulg de zăpadă.
Dr. Kenneth Libbrecht, profesor de fizică la Caltech, și-a dedicat peste 20 de ani studierii cristalelor de zăpadă. Cercetările sale urmăresc să înțeleagă formarea diferitelor forme de cristale de zăpadă.
În timpul numeroșilor săi ani de studiu, dr. Libbrecht a obținut recordul pentru descoperirea celui mai mare cristal de zăpadă individual din natură.
Acest cristal măsura 10 milimetri de la un vârf la altul, deloc puțin având în vedere că un cristal de zăpadă obișnuit are un diametru de numai 2 până la 4 milimetri, scrie IFL Science.