Cele mai bune restaurante din București - Cum să alegi locul în care mănânci în oraș
Dacă vrei să știi care sunt cele mai bune restaurante din București, sau în general, întreabă un bucătar chef. Special pentru Click!, Cătălin Scărlătescu (43 de ani) a realizat un astfel de clasament, ca să știi ce alegere să faci atunci când vrei să mănânci în oraș. De asemenea, Cătălin Scărlătescu a povestit și cum poți face o altă alegere.
Cătălin Scărlătescu este jurat în emisiunea „Hell's Kitchen - Iadul bucătarilor” de la Antena 1, dar și unul dintre cei mai apreciați bucătari chefi din Capitală. Întrebat care sunt cele mai bune restaurante din București, acesta a răspuns fără să stea pe gânduri. Totuși, sunt mult mai multe alte restaurante foarte bune, atât în București, cât și în restul țării, așa că Scărlătescu a explicat și cum se face alegerea acestora.
Cheful a explicat că cele mai bune restaurante din București sunt acelea unde bucătăria nu este niciodată situată lângă toaletă, unde în colțuri nu vor fi niciodată pânze de păianjen și unde curățenia este lege.
- Cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o în bucătărie?
Cătălin Scărlătescu: În primul și-n primul rând, recunoașterea oamenilor. În 2003 m-am întors în București, venind din Germania, și am reușit să prind pe mână restaurantul Angels, era pe Paris (stradă din București, n.r.), ultima fiță de restaurant la momentul respectiv... Oamenii, în momentul în care eu am venit în București și am început să gătesc, deja și-au dat seama că mâncarea mea e altceva și a rămas altceva.
- De ce? Ce crezi tu că te diferențiază de ceilalți?
Cătălin Scărlătescu: A trebuit să vină unul ca mine sau ca Bontea să-nceapă să coloreze bucătăria. Eu pot să mă laud cu o chestie cu care nimeni altcineva în țara asta nu poate să se laude. Eu am fost primul bucătar chef din România, care a importat busuioc, cimbru și rozmarin proaspăt, asta se întâmpla în 2003. La trei săptămâni după ce am luat eu prima comandă și a mirosit Marriott-ul, a importat și el după mine. Până atunci nu existau. Dacă cineva le are, să-mi arate și mie factura de intrare. Eu le am scanate pe alea vechi, undeva pe-acasă, pentru că mi-am dorit foarte tare să-mi asum chestia asta.
Cele mai bune restaurante din București - Un top realizat de Chef Cătălin Scărlătescu
- Numește-mi câteva restaurante bune în București.
Cătălin Scărlătescu: O să încep cu unul foarte aproape de casa mea, Zexe (cu specific românesc, n.r.), este un restaurant extraordinar de corect, există un restaurant unde poți să mănânci incredibil de bine, se numește Edessa 63 (cu specific turcesc, n.r.), e o chestie turcească, unde mănânci de mori și mai sunt. Poți să te duci să mănânci la Tapo (unde gătește chef Florin Dumitrescu), că dacă nu face mâncare bună colegul, îl altoim, mai există Casa Doina, unde mănânci românește calumea, și mai sunt câteva... La Bonne Bouche am mâncat foarte bine...
Cele mai bune restaurante din București - Criterii de selecție
- Dar cum îți dai seama, de la intrare, că un restaurant este bun
Cătălin Scărlătescu: Până nu intri, până nu te uiți. Eu am multe locuri în care mă uit fix, în momentul în care intru în restaurant. În primul rând, în colțurile pereților, sus. Dacă avem păianjeni, înseamnă că ori n-avem femeie de serviciu, ori munces ăștia atât de mult că n-au timp să ia păianjenii de-acolo, ceea ce mă îndoiesc. Pe urmă vreau să văd unde e poziționată bucătăria. Nu vreau să mă duc într-un restaurant în care se intersectează toaleta cu bucătăria. Pe urmă, intru în toaletă. Dacă toaleta nu miroase calumea, am făcut stânga împrejur și am plecat, adică dacă ăștia nu știu să spele o baie... După care vine comanda. Niciodată eu nu comand din meniu. Îi rog să se dea mari și să-mi gătească ce cred ei de cuviință că aș putea să mănânc... Și de obicei când comand ceva, comand ceva foarte simplu, o carne la grătar... Atâta tot.