Cele mai rare flori din România FOTO

Ultima actualizare:
Floarea de colț, cea mai cunoscută dintre florile rare ale țării noastre
Floarea de colț, cea mai cunoscută dintre florile rare ale țării noastre

Zonele montane din România sunt adevărate comori în ceea ce privește flora cu care sunt înzestrate. Turiștii se pot bucura de ele mai ales acum când primăvara și-a intrat în drepturi și pot organiza drumeții în zonele în care cresc cele mai rare flori din România. Nu trebuie însă să uităm că aceste frumuseți au nevoie de protecția noastră.

Natura a fost generoasă și a oferit țării noastre o floră variată. Cu toate acestea, nu avem din ăcate inspirația de a le proteja și adesea cele mai rare flori din România ajung în mâinile turiștilor necunoscători, care nu sunt capabili să facă diferența între plantele rare, care au nevoie de protecție, și florile banale ale crestelor munților.

Cele mai rare flori din România: Floarea de colț

Acest tip de garofiță crește doar în munții Piatra Craiului
Acest tip de garofiță crește doar în munții Piatra Craiului

Floarea de colț poate fi numită regina florilor sălbatice din țara noastră. Este una dintre cele mai rare flori din România, chiar dacă originea ei este una asiatică. Crește în zonele muntoase, însă în prezent poate fi găsită cu precădere în Munții Apuseni, deoarece în zone precum Bucegi sau Făgăraș a fost culeasă fără cruțare. Are tulpina subțire, frunze liniare și flori grupate în inflorescențe înconjurate de niște frunze pâsloase, ce-i oferă un aspect de steluță. În rezervația botonică din județul Alba, floarea de colț coboară la cea mai mică altitunide din Europa, aproximativ 600 de metri.

Cele mai rare flori din România: Garofița Piatra Craiului

Papucul Doamnei se aseamănă cu orhideea
Papucul Doamnei se aseamănă cu orhideea

Poate cea mai tânără plantă dintre cele mai rare flori din România, garofița Piatra Craiului, are o istorie de aproape 120 de ani. și crește într-un singur loc de pe planetă, masivul Piatra Craiului din Carpații Meridionali. A fost descoperită acum mai bine de un secol de doi botaniști transilvăneni, iar numele de garofiță a fost atribuit eronat de aceștia, deoarece nu are trăsături comune cu familia acestor plante. „Petalele, răsfrânte larg, sunt de un roz de cârmâz şters. Pe ele sunt trase dungi, în lung, de un roşu mai aprins, iar spre lăuntrul florii, o rotiţă de dantelă fină cu ochiuri mici, de aceeaşi culoare mai închisă. Urmează apoi un cerc alb, cu raze iarăşi roşii, iar în mijloc, un joc de verde şi alb neîntrerupt”, descria scriitorul Ion Simionescu această superbă plantă.

Cele mai rare flori din România: Papucul Doamnei


    Papucul Doamnei se aseamănă cu orhideeaFoto WWromania.com
Papucul Doamnei se aseamănă cu orhideeaFoto WWromania.com

Floarea crește la umbra pădurilor de fag sau în locuri calcaroase, mai însorite, ajunge la maturitate din luna mai și până la mijlocul lunii iunie. Este foarte asemănătoare cu orhideea și frumusețea ei o face printre cele mai vânate plante dintre cele mai rare flori din România. Mai poate fi întâlnită în Munții Bucegi, Ceahlău, Făgăraș și Retezat, după topirea zăpezlor. Același scriitor Ion Simionescu, cel care a străbătut crestele patriei și a documentat existența acestor frumoase flori descria Papucul Doamnei: "Când o vezi pentru prima dată, te opreşti în faţa ei ca în faţa unui tablou vestit, dorit să-l vezi aievea. Deodată nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi dimanate, cum pare când picătură de rouă se opreşte în corola ei, sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre?".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net