Cinci mituri legate de primii paşi
În ceea ce priveşte îngrijirea corectă a bebeluşilor, proaspeţii părinţi sunt bombardaţi din toate părţile de informaţii mai mult sau mai puţin corecte. Din bătrâni s-au transmis anumite obiceiuri greşite, iar pe Internet citim tot felul de sfaturi contradictorii. Ce să mai credem? Pentru început, uită cele cinci mituri de mai jos, legate de primii paşi.
Bebeluşul trebuie înfăşat strâns pentru a avea picioare drepte
Fals. Potrivit kinetoterapeutului Gabriela Nedel, o înfăşare în exces împiedică dezvoltarea normală a copilului. El are nevoie de libertate de mişcare încă din primele zile de viaţă, aşa că se recomandă o îmbrăcăminte comodă. „Înfăşarea determină o poziţie nefirească pentru articulaţia şoldului. E perfect normal şi sănătos pentru un sugar să stea cât mai crăcănat”, spune Gabriela Nedel.
Premergătorul îl ajută să meargă mai devreme
Medicii resping aceste sisteme pe care părinţii le achiziţionează cu entuziasm în jurul vârstei de 7-8 luni. „Premergătoarele favorizează mersul pe vârfuri şi pot cauza o retracţie de tendon ahilean sau strâmbarea picioruşelor. El poate chiar întârzia mersul. În plus, există riscul de căderi sau loviri”, susţine Valentina Ioniţă, kinetoterapeut.
Mersul de-a buşilea e necesar şi normal
Într-adevăr, copilul trebuie să se târască pentru obţinerea unui tonus muscular mai bun. Dar nu toţi copiii sunt la fel, nu se dezvoltă după tipare, nu urmează acelaşi ritm.
Încălţămintea îi ajută pe copii să facă primii paşi
Greşit! Specialiştii susţin că cel mai indicat e ca bebeluşul să înveţe să meargă prima dată în picioruşele goale.
Mersul pe vârfuri sau cu piciorul spre interior indică anumite probleme
Dacă aceste lucruri se întâmplă în primele zile sau săptămâni de mers, nu există motive de îngrijorare, este doar o fază prin care trec foarte mulţi bebeluşi. Dacă postura incorectă persistă, părinţii sunt sfătuiţi să consulte un specialist ortoped sau kinetoterapeut.