Cine a fost „Tarzan de România”. Celebrul actor are o stea pe Hollywood Walk of Fame

Ultima actualizare:

Născut pe 2 iunie 1904, Peter Johann Weissmüller a fost un sportiv și actor american, fiind cunoscut în întreaga lume ca înotător, poloist, dar și actor de Hollywood, în rolul lui Tarzan, în 12 filme din anii 1930 şi 1940. De asemenea, puțini sunt cei care știu că era de origine șvăbească și că s-a născut în Freidorf, Austro-Ungaria, care astăzi este cartier al Timișoarei.

image

Născut pe 2 iunie 1904, Peter Johann Weissmüller, când avea doar șapte lui, a emigrat în SUA împreună cu părinții săi, Petrus și Elisabeth Weissmüller. Fiind un copil bolnăvicios, medicul l-a sfătuit să se apuce de înot, iar așa a reușit să devină de cinci ori campion olimpic la înot (1924 – 1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A fost unul dintre cei mai rapizi înotători ai secolului XX.

De asemenea, Johnny Weissmüller a înotat 100 de metri în mai puțin de un minut, pe data de 9 iulie 1922, iar la vârsta de 18 ani, parcurgea deja această distanță în 57,8 secunde. Recordul său de 57,8 sec pe 100 m, stabilit în 1922, a stat neclintit în fruntea palmaresului lumii timp de 12 ani. De asemenea, recordul de 51 sec în cap pe 91 m, înregistrat în 1927, n-a putut fi depășit până în 1944.

Însă, a cunoscut și mai mult faima datorită seriei de filme cu Tarzan. Ecranizările au fost inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs. 

A fost căsătorit de cinci ori și a avut trei copii

Primul film, Tarzan omul maimuță, a fost lansat în 1932, iar de atunci au fost realizate numeroase pelicule cu acest personaj celebru, precum: Tarzan stăpânul junglei (1934),  Comoara lui Tarzan (1941), Tarzan la New York (1942) și Tarzan și amazoanele (1945). Celebrul actor a fost căsătorit de cinci ori și a avut trei copii.

În timpul Revoluției Cubaneze, când Johnny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cubam, se spune că jucătorii au fost înconjurați de niște revoluționari înarmați. Celebrul actor nu și-a pierdut cumpătul și a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan. Acest strigăt a fost înțeles de soldați, care au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură.

Timp de 16 ani, până în 1948, l-a interpretat pe Tarzan, după care s-a îmbrăcat în vânător și a jucat Jungle Jim. Apoi, într-o zi, nu a mai putut să-și prelungească contractul cu studioul. Contul său bancar s-a diminuat și au început problemele sale financiare. Johnny și-a dat repede seama că faima, deși mare, nu era suficientă pentru a trăi decent.

Cum s-a stins din viață celebrul actor

Show-urile din Las Vegas, în care campionul se străduia să-l reînvie pe Tarzan, i-au şubrezit însă starea de sănătate şi, în 1974, a suferit un atac cerebral. A fost internat la spital, acolo unde a aflat că are o afecțiune cardiacă gravă, cu toate că se antrena regulat și încă practica înotul. Din păcate, la data de 20 ianuarie 1984, la vârsta de 79 de ani, marele înotător și celebrul actor s-a stins din viață în urma unui edem pulmonar, dar agenţiile de presă nu s-au sfiit să transmită că a murit de bătrâneţe şi singurătate.

A fost înmormântat lângă Acapulco, Valle de La Luz, la cimitirul Valley of the Light. În ceea ce privește ultima dorință a celebrului actor, acesta a vrut ca în momentul în care sicriul său va fi coborât, să se audă strigătul lui Tarzan pe fundal. Dorință care i-a fost respectată.

Totodată, a fost onorat cu o salvă de 21 de focuri de armă, aranjată de Ted Kennedy și de președintele Ronald Reagan. Johnny Weissmüller are o stea pe Hollywood Walk of Fame, pentru contribuția sa la industria cinematografică, și  i s-a atribuit și o stradă din Timișoara de 250 de metri, de către Primăria Timișoarei. Intrarea Johnny Weissmüller se regăsește în zona Freidorf din Timișoara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net