Cine a fost unul dintre cei mai culți și gospodari domni ai Țării Românești. A construit celebra Mănăstire Curtea de Argeș

La 15 septembrie 1521, domnitorul Ţării Româneşti Neagoe Basarab se stingea din viaţă şi era urmat la tron de fiul său, Theodosie. Neagoe Basarab a fost unul dintre cei mai luminați și gospodari voievozi ai Valahiei. A domnit între 1512 și 1521 și a oferit Țării Românești un deceniu de pace și prosperitate.

Neagoe Basarab și fiul său, Teodosie Foto: Facebook
Neagoe Basarab și fiul său, Teodosie Foto: Facebook

Cine a fost Neagoe Basarab

Neagoe Basarab, pentru faptele pe care le-a făcut de-a lungul vieții, a fost canonizat pe 8 iulie 2008 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pomenirea Sfântului Voievod Neagoe Basarab se face în fiecare an, pe 26 septembrie.

Neagoe Basarab s-a născut în anul 1482 la Curtea de Argeș. A fost fiul marelui vornic Pârvu Craiovescu și al soției acestuia, Neaga din Hotărani. Există istorici care susțin că Neagoe Basarab ar fi fost fiul lui Basarab al IV-lea cel Tânăr, domn al Țării Românești în două rânduri: noiembrie 1477 - septembrie 1481 și noiembrie 1481 - martie 1482, scrie stirileprotv.ro.

Cu cine a fost căsătorit Neagoe Basarab

Neagoe Basarab i-a avut drept profesori pe călugărul Macarie de la Bistriţa, patriarhul Nifon, refugiat la Curtea Craioveştilor, şi Maxim Brankovic. În tinerețe, el a învățat mai multe limbi de circulație europeană, precum greaca, slavona și latina.

Ulterior, alături de călugărul Macarie în 1508, a participat la tipărirea Liturghierului slavon și la tipărirea cărților liturgice ortodoxe, Octoihului, în 1510, și a Tetraevangheliarului, în 1512. După o serie de călătorii în Ungaria, Austria și Imperiul Otoman, Neagoe Basarab a revenit în Țara Românească și a preluat diverse funcții în structurile statale ale Țării Românești. În 1504, s-a căsătorit cu Elena, cunoscută și drept Doamna Despina Milița, cu care a avut șase copii: Ion, Petre, Anghelina, Teodosie, Ruxandra și Stana.

Neagoe a construit Mănăstirea Curtea de Argeș

Neagoe era un priceput în treburile administrație și a încurajat comerțul și meșteșugurile, adică ramurile care aducea cele mai multe venituri. În plus, a fost un fin diplomat, încercând să contrabalanseze influența otomană, prin întreținerea de relații amicale cu Ungaria.

El a trimis solie, alături de voievodul Moldovei, Papei de la Roma prin care garanta că se vor alătura în lupta anti-otomană. Totodată, Neagoe a construit celebra Mănăstire Curtea de Argeș și a făcut numeroase donații mănăstirilor de la Athos și Țara Sfântă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net