Cine stă în spatele primei ediții a evenimentului „Paranghelie cu lăutari”, inițiat de Radiografia Culturală

Într-o vară plină de festivaluri în București, la mare sau în țară, de concerte cu trupe care revin după mulți ani în atenția fanilor, și vedete internaționale, iată că se găsesc și oameni cu idei care încearcă să readucă vechile obiceiuri în atenția celor care le-au uitat sau a celor care nu le știu.

Roxana Zidaru, organizatorul evenimentului
Roxana Zidaru, organizatorul evenimentului

Trebuie să știți că joi, 20 iulie, de la ora 18.00, puteți participa la o seară magică și plină de energie, unde veți avea parte de o experiență autentică cu muzică lăutărească veche, cu multe obiceiuri vechi și cozi împletite țigănești, dar și multe alte surprize. Pentru a completa atmosfera autentică de șatră, vi s-a pregătit un colț special ,unde celebra „Răpirea din Serai” vă așteaptă la o sesiune inedită de poze. Alături  de Radiografia Culturală, veți descoperi tradițiile specifice comunității rome sub acordurile lăutărești ale Tarafului Emil Poke și ale solistului vocal Neluțu Petrache care vor interpreta cele mai îndrăgite melodii, precum: „Șaraiman”, „Mama mea e florăreasă” sau „Magdalena”.

Paranghelie cu lăutari
Paranghelie cu lăutari

„Radiografia Culturală” prin Roxana Zidaru, dorește să organizeze o serie de evenimente dedicate minorităților din România, pentru ca tradițiile și obiceiurile acestora să fie promovate și respectate de publicul larg. Într-o atmosferă relaxată, cu muzică și dans, publicul va petrece o seară minunată alături de cei dragi, învățând în același timp aspecte despre diferite culturi.

Eveniment dedicat culturii rome

„Am ales ca primul nostru eveniment să fie dedicat culturii rome. Motivul este simplu. Romii sunt minoritatea cea mai predominantă la noi în țară, și, din păcate, asupra cărora se abat cele mai multe prejudecăți. Dacă le asculți muzica și bei un vin rece ascultând versurile Romicăi Puceanu, ar trebui să îi respecți și când îi vezi pe stradă, nu? De aceea dorim ca într-un mediu relaxat, publicul larg să le descopere identitatea și astfel să îi accepte.

Cum bine știm cu toții că la sufletul omului se ajunge cel mai repede prin muzică și festin culinar, astfel de evenimente vor îmbina cel mai bine voia bună și toleranța fața de minorități. Simplu, făcând cunoștință cu tradițiile și obiceiurile lor. Ne vedem la Paque Bistro&More - pe Bulevardul Pache Protopopescu, nr. 6, București”, ne-a mărturisit Roxana Zidaru, creatoarea/inițiatoarea proiectului Radiografia Culturală și organizatoarea evenimentului „Paranghelie cu Lăutari”.

Neluțu Petrache
Neluțu Petrache

Neluțu Petrache este fost component al trupei Damian Drăghici, iar Taraful Emil Poke, condus de binecunoscutul acordionist Emil Poke, s-a făcut remarcat prin îmbinarea stilului lăutăresc cu cel modern, având colaborări cu artiști de renume precum Raluka, Elena Gheorghe, Loredana Groza sau Irina Rimes. Alte detalii pe www.roxanazidaru.ro 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
image
actualitate.net
image
actualitate.net