Click! îţi dă 4 reţete cu dovleac pentru Halloween
În curând vom fi invadaţi de monştri, vrăjitoare sau dovleci sculptaţi şi asta pentru că vineri se sărbătoreşte Halloween-ul. Dovleacul, unul dintre deliciile toamnei, este şi vedeta acestei sărbători. Cititoarele noastre vă împărtăşesc câteva reţete inedite pe care să le pregătiţi cu celebrii bostani.
Supă de dovleac cu legume
Ingrediente: 1/2 kg dovleac, un dovlecel mic, un morcov, 2 cepe uscate, o legătură de ceapă verde, un păstârnac, ardei capia roşu, ardei gras galben/portocaliu, un litru supă de pui, sare după gust, un cub de unt, opţional: o mână de fidea, verdeţuri. Se taie dovleacul cuburi, se adaugă untul şi se călesc 5 minute. Între timp, tocăm restul legumelor şi le adăugăm rând pe rând: dovlecelul, ceapa, ardeii capia şi cel gras, păstârnacul şi morcovul. Le călim 5 minute, după care adăgăm supa de pui. Potrivim de gust cu sare. Lăsăm legumele să fiarbă până ce supa începe să dea în clocot. Adăugăm fideaua şi presărăm verdeţurile tocate mărunt. Se serveşte caldă. (Daniela Andrei)
Bostan umplut cu legume
Ingrediente: un dovleac de 2 kg, 500 g ciuperci Champignon, 2 cepe roşii, un ardei roşu, 3 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, 2 foi de dafin, sare, piper, o linguriţă de boia dulce, o lingură de făină, 100 ml ulei, mărar, un pahărel de vin alb. Se spală dovleacul, apoi se taie capac la partea de sus, se curăţă de sâmburi şi de o parte din miez. Se unge în interior cu ulei, un praf de sare şi un praf de piper, apoi se dă la cuptor pentru 30 de minute alături de capac. Ceapa se taie solzişori, iar ardeiul, morcovul şi miezul de dovleac scos se taie cubuleţe. Tăiem şi pătrunjelul, iar ciupercile se feliază. Se încinge un strop de ulei şi călim zarzavatul până se înmoaie. Potrivim cu sare şi piper şi adăugăm vinul. Boiaua şi făina se dizolvă în 100 ml apă rece şi se adaugă peste legumele din tigaie. Lăsăm 5 minute la foc moale. Turnăm zarzavatul în dovleacul din cuptor. Adăugăm două foi de dafin şi dăm la cuptor, circa 20 minute, apoi se poate servi. (Anişoara Ursan)
Dulceaţă de bostan cu portocală şi cardamom
Ingrediente: 1 kg dovleac plăcintar, 800 g zahăr alb, 2 portocale, 2 căni apă, 3 păstăi cardamom. dovleacul se curăţă de coajă şi se taie în cuburi mici. Se amestecă apa cu zahărul, sucul de la portocale, câteva bucăţi din coaja acestora şi păstăile de cardamom zdrobite. Se pun la fiert, la foc mare, până se obţine un sirop bine legat (circa 25 minute). Se adaugă dovleacul şi se continuă fierberea, la foc mic, pentru încă 30-35 minute. Se amestecă des, să nu se prindă de fundul vasului. Când dulceaţa are consistenţa dorită se pune fierbinte în borcanele spălate şi sterilizate. (Simona Pătraş)
Ruladă cu dovleac
Ingrediente: foaie ruladă: 5 ouă, 100 g zahăr pudră, 100 g făină; Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul pudră. Albuşurile se bat spumă apoi se adaugă peste gălbenuşuri. Se încorporează făina amestecând uşor. Se toarnă compozitia în tava dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încălzit înainte, circa 10 minute. Se lasă să se răcească puţin apoi se pune umplutura şi se rulează strâns. Se pune în folie de plastic şi se lasă până a doua zi când se taie felii. Umplutură: 500 g dovleac răzuit, 3 linguri de zahăr, coajă de portocală. Se căleşte dovleacul cu zahărul până când se înmoaie. Când se stinge focul se adaugă coaja de portocală. Când se răceşte se pune peste foaia de ruladă. (Ermina Vlăsceanu)