Cum a murit, de fapt, Rasputin, unul dintre cele mai misterioase și controversate personaje din istoria Rusiei

Ultima actualizare:

Grigori Rasputin a avut o viață ce prezintă interes chiar și astăzi, la mai bine de un secol de la momentul trecerii sale în neființă. Cu o carismă ieșită din comun, acesta și-a atras o mulțime de urmăritori și, grație unor persoane influente, a ajuns să fie prezentat țarului. În ciuda faptului că a fost asasinat cu foarte mult timp în urmă, viaţa şi moartea lui prezintă şi astăzi interes pentru toţi pasionaţii de istorie rusă.

Cum a murit, de fapt, Grigori Rasputin / Foto: Arhiva Click!
Cum a murit, de fapt, Grigori Rasputin / Foto: Arhiva Click!

Grigori Rasputin s-a născut în 1869, în Rusia, şi a fost un mistic rus care a avut o influenţă puternică asupra familiei ultimului ţar al dinastiei Romanov. De altfel, mulți erau consternați de faptul că acesta, un simplu țăran din Siberia, putea să aibă ceva de spus în Imperiul Rus. A dus o viaţă plină de scandaluri şi controverse, iar moartea lui este şi astăzi învăluită de mister.

Obiceiul acestuia de a se culca cu oricine, de la doamne din înalta societate până la prostituate era scandaloasă, iar influența pe care o avea la curtea regală era motiv de îngrijorare pentru cei care își doreau și ei genul acesta de putere. A existat chiar şi un zvon despre relaţia prea apropiată pe care Rasputin o avea cu împărăteasa, zvon născut ca urmare a deselor vizite pe care acesta le făcea la palat.

Cum a murit, de fapt, Grigori Rasputin

Câțiva nobili au decis să-l asasineze pe călugăr și l-au invitat în casa aristocratului Felix Yussupov, soţul nepoatei lui Nicolae al II-lea. El a fost, de fapt, cel care a pus la cale asasinarea lui Rasputin.

Oferindu-i șansa de a se întâlni cu soția sa, Irina, acesta avea în plan să îl otrăvească în timpul unui ospăţ. Ce s-a petrecut în seara zilei de 30 decembrie 1916 a fost descris, mai târziu, în memoriile lui Felix, ca fiind un coşmar, pentru că după ce a consumat alimentele otrăvite cu cianură, Rasputin s-a prăbuşit, iar când toţi îl credeau mort, acesta a deschis ochii şi s-a năpustit asupra principelui.

Principele a fost salvat, iar călugărul a fost împușcat, aruncat în zăpadă și lovit cu bâtele. Apoi, corpul său a fost aruncat în Lacul Neva și ar fi fost găsit după trei zile. Documentele descoperite ulterior au infirmat faptul că Rasputin ar fi murit înecat, dar şi că în corpul său ar fi existat otravă activă. Alți cercetători au afirmat, în schimb, că unul dintre cele trei gloanţe pe care le-a încasat i-a străpuns fruntea, având efect fatal instantaneu, potrivit Adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net