Cum alegi vinul potrivit in functie de friptura de Paste
Friptura este "vedeta" oricarei mese festive, iar pentru ca ea sa poata fi apreciata la adevarata valoare trebuie sa fie insotita de un vin care sa o completeze si sa o complimenteze. Alegerea vinului pentru masa de Paste poate fi o adevarata provocare, mai ales ca aceasta trebuie facuta in functie de tipul de carne pe care o vei servi.
Ce vin se potriveste cu friptura de Paste?
Unii ar spune ca vinul potrivit este cel pe care il ai, ceea ce nu este chiar fals. Raspunsul corect vine, insa, in functie de carnea pe care o servesti. Lucrurile nu trebuie lasate la voia intamplarii, deoarece vinul nu este doar o completare a festinului, ci chiar o parte a acestuia, rolul sau fiind si acela de a stimula digestia.
Carnea de miel este pusa in valoare de un vin rosu
Daca pregatesti traditionala friptura de miel si vrei sa faci lucrurile ca la carte, alege un vin rosu sau un vin Vertigo rose, obligatoriu sec, dar nu gresesti nici daca optezi pentru un Chardonnay.
Dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple! Motivul? Tipul de carne de miel pe care o prepari influenteaza si el alegerea.
Un vin rosu maturat, dens si puternic se potriveste perfect cu mielul "de lapte", foarte mic si extrem de fraged.
Mielul tanar, in schimb, se potriveste mai bine cu un vin proaspat, acid, poate chiar un Pinot Noir sau un vin spumant rose.
"Clasica" friptura de miel cu rozmarin si usturoi se asorteaza cel mai bine cu un vin tanar, cu buchet fructat, in timp ce pulpa de miel preparata la cuptor se va potrivi de minune cu un vin rosu pentru vanat, care stimuleaza digestia.
Si, daca tot am amintit de digestie, dupa orice friptura de miel este recomandata o bautura digestiva fructata, pentru doamne, sau un coniac ori un brandy pentru domni, dar nu numai pentru ei.
Carne de pasare sau carne de vanat? Cum alegi vinul ideal
Ecuatia este diferita cand gatesti friptura de pui sau de curcan pentru masa de Paste. In acest caz cele mai potrivite vinuri sunt cele albe seci sau demiseci.
Daca nu vrei carne de pasare si nici cu mielul nu te impaci prea bine, ai oricand optiunea de a gati o friptura de vanat. Iepurele, spre exemplu, este asociat cel mai des cu un vin rosu corpolent, dens si aparent uleios, care se prelinge pe pahar si pe cerul gurii pentru a completa savoarea preparatului.
Aprovizionarea cu bauturi alcoolice pentru masa de Paste o poti face la FineStore, unde gasesti produse originale la preturi convenabile; poti profita, totodata, de reducerile pregatite pentru sarbatorile pascale atat la sortimente "main stream", cat si la bauturi exclusiviste. La comenzile online cu valoare mai mare de 199 de lei livrarea se face gratuit, rapid si in siguranta, prin curier, oriunde in tara.