Cum dezinfectezi locuinţa ca să nu te îmbolnăveşti

Ultima actualizare:

Suntem în plin sezon de gripă, răceală, afecţiuni respiratorii şi viroze. Pentru a preveni îmbolnăvirile, pe lângă o igienă strictă, va trebui să păstrăm şi curăţenia în casă. Asta nu înseamnă să stai toată ziua cu mătura, mopul şi cârpa de praf în mână, ci să respecţi anumite reguli ca să ai grijă de sănătatea ta.

  • Aeriseşte mai des! – Este foarte important ca în locuinţa ta să existe un aer cât mai proaspăt şi cât mai curat. În această perioadă, pentru că afară este încă frig, va trebui să aeriseşti camerele puţin, dar mai des. Asta, pentru a nu exista pierderi mari de căldură. Locuinţa se aeriseşte mai ales după ce ai primit în vizită un grup de mai multe persoane. 
  • Nu intra încălţat în casă – Dacă intri încălţat în casă ai putea aduce microbi, bacterii şi viruşi. Să nu ai impresia că, dacă ai ghetele curate, riscul este mai mic sau nu există. Aşadar, fă-ţi o obişnuinţă din a te descălţa la uşă şi curăţă bine încălţările. 
  • Nu pune pe pat hainele cu care ieşi afară – Hainele cu care ne îmbrăcăm când ieşim afară precum pantalonii, rochiile, blugii, geaca sau paltonul pot fi purtătoare de viruşi contactaţi de la persoane bolnave cu care am intrat, fără să ştim, în contact. Aşadar, nu este recomandat să laşi hainele pe patul din dormitor, pe fotolii sau canapele. Imaginează-ţi următoarea scenă: te afli în autobuz, iar lângă tine strănută sau tuşeşte o persoană. Stropii de salivă plini de viruşi ajung pe hainele tale, iar când ajungi acasă, le laşi pe patul în care dormi. 

simeon stalpnicul png
  • Elimină praful – Este foarte important ca în locuinţa ta să nu fie praf. Iar asta pentru că praful poate declanşa alergii. În particulele de praf se regăsesc microbi, bacterii şi acarieni - organisme microscopice care se hrănesc cu celule moarte şi formează colonii în fibrele textile. Aceştia pot declanşa alergii puternice, iritaţii şi afecţiuni respiratorii grave. Aspiră bine mocheta, covoarele, salteaua de pat, canapeaua şi fotoliile şi şterge praful depus pe mobilă. 
  • Spală lenjeria de pat la temperaturi ridicate – Lenjeria de pat se spală o dată pe săptămână la maşina de spălat setată la temperaturi de 90 de grade Celsius. Igiena locului în care dormi este esenţială pentru a ţine virozele şi gripa departe. Umezeala care se formează din cauza transpiraţiei este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, microbilor şi acarienilor. Şi salteaua de pat ar trebui aspirată o dată pe lună.
  • Foloseşte şervete de bucătărie din hârtie – Mulţi dintre noi încă mai folosim prosoape de bucătărie din materiale textile. Însă, acestea sunt periculoase pentru sănătate. Imaginează-ţi că primeşti în vizită pe cineva care tuşeşte şi care se şterge la gură cu un prosop. Apoi, îl foloseşti şi tu. Recomandat este să cumperi doar prosoape din hârtie. În ceea ce priveşte prosoapele de baie, fiecare membru al familiei trebuie să aibă şi să folosească doar prosopul său. 

Curăţă telecomanda, telefonul şi tastatura 

simeon stalpnicul png

Telecomenzile, tastatura calculatorului şi telefonul sunt cele mai murdare obiecte din locuinţa ta. Acestea trebuie dezinfectate periodic folosind detergenţi speciali, soluţii şi spray-uri pe care le găseşti în magazine sau farmacii. De asemenea, şterge clanţa uşilor cu şerveţele dezinfectante sau cu spirt medicinal. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Salariu minim european FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
seceta dolj1 jpg
ips teodosie elena lasconi alina gorghiu jpg
image png
pensie jpg
ficat jpg
5cfd36c6c65034114c08d2872a43052d jpg
Tabula Regia Tg  Mures jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net