Cum le vorbim copiiilor despre război. Sfaturi importante de la specialiști

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Arme, tancuri, morți și răniți, clădiri distruse, oameni disperați, cu lacrimi în ochi, care fug din calea războiului, asta văd copiii noștri la televizor, în această perioadă. Imaginile pot fi traumatizante și de neînțeles pentru ei. Specialiștii în sănătate psiho-emoțională din cadrul Organizației Salvați Copiii ne învață cum să le vorbim celor mici despre ce se întâmplă în țara vecină, Ucraina.

Adaptați-vă explicațiile despre război la vârsta celui mic (foto: Shutterstock)
Adaptați-vă explicațiile despre război la vârsta celui mic (foto: Shutterstock)

La vârste mici, copiii nu înțeleg pe deplin ce se întâmplă în Ucraina și au multe întrebări privind imaginile, poveștile sau discuțiile la care sunt martori. Cercetările la nivel global efectuate în trecut de Organizația Salvați Copiii în ceea ce privește conflictele din Iraq și Siria au scos la iveală relatări sfâșietoare ale copiilor care se simțeau nefericiți, nesiguri pentru ziua de mâine, îngroziți de bombardamente și atacurile aeriene. Majoritatea micuților care au participat la aceste cercetări au arătat semne de suferință emoțională severă, explică organizația, într-un comunicat de presă.

Ați putea crede că minorii români sunt departe de război și feriți de probleme, spre deosebire de zecile de mii de copii ucraineni care trăiesc live ororile declanșate de ruși. Dar, să recunoaștem, ceea ce se întâmplă zilele astea e înfricoșător de privit nu numai de către copii, ci și de adulți. Dacă evităm sau ignorăm subiectul, cei mici se vor simți singuri, speriați, îngrijorați. Specialiștii recomandă să aveți discuții oneste cu ei, pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine ce se întâmplă. Iată ce ar fi de făcut!

Ascultați-vă copiii atunci când vor să vă vorbească

Oferiți-le ocazii să vă povestească despre ceea ce știu, despre cum se simt și ce vor să vă întrebe. Este posibil ca imaginea lor de ansamblu să difere foarte mult de a voastră, așa că aveți răbdare cu ei.

Adaptați-vă explicațiile în funcție de vârsta copilului

Cei mai mici s-ar putea să nu înțeleagă noțiunea de conflict armat și vor avea nevoie de o explicație pe înțelesul lor. La fel de important este să nu cădeți în capcana de a da prea multe detalii, deoarece îi puteți îngrijora suplimentar.

Validați-le emoțiile

Este important să se simtă înțeleși, prin urmare, nu-i judecați și nici nu le luați în derâdere opiniile. Atunci când le oferim copiilor ocazia să-și exprime îngrijorările în cadrul unei discuții deschise și oneste, le oferim un sentiment de siguranță și liniștire.

Asigurați-i că adulții de pretutindeni lucrează ca să rezolve situația

Este important să le reamintim copiilor că această problemă nu este responsabilitatea lor. Că nu trebuie să se simtă vinovați că ei pot să se joace cu prietenii lor, să se întâlnească cu ei, pe când cei din Ucraina, pe care îi văd la televizor, nu. În plus, este important să vă vadă calmi, siguri pe voi. De multe ori, copiii imită emoțiile părinților, așa că atunci când voi sunteți stresați, le veți transmite și celor mici această stare.

Dați-le ocazia să ajute

Dacă vor să ajute, susțineți-i. Copiii care au ocazia să-i ajute pe cei afectați de un conflict armat se simt ca și cum ar fi parte din rezolvarea situației. Prin urmare, încurajați-i să strângă fonduri, să conceapă mici campanii prin care să ceară pacea în regiunea afectată.

Organizația Salvați Copiii România este prezentă la punctele de trecere a frontierei, oferind suport pentru copii și părinți, dar și în centrele pentru refugiați din Maramureș, Suceava și Galați, unde acordă ajutor umanitar și asistență juridică persoanelor strămutate din Ucraina.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net