Cum reducem consumul electric prin folosirea corectă a frigiderului
Dincolo de caracteristicile lor tehnice, utilizarea corectă a aparatelor electrocasnice determină în mare măsură consumul lor de energie. Astfel, un frigider cu o etichetă energetică clasa A în mâinile unui utilizator iresponsabil poate consuma aceeași cantitate ca un frigider vechi, mult mai puțin eficient, dar mai bine folosit. Ceva care ar trebui luat în considerare, deoarece acest aparat este unul dintre principalii protagoniști ai consumului de energie electrică de uz casnic, întrucât, în funcție de utilizarea pe care i-o oferim, poate consuma până la 12% din totalul facturii de energie prin înmulțirea emisiilor de gaze cu efect de seră asociat cu utilizarea acestuia.
Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne gândim la ceea ce căutăm înainte de a deschide ușa frigiderului și nu cât timp îl avem deschis. Această observație, care poate părea inutilă, este în schimb indispensabilă, deoarece adevărul este că atunci când frigiderul este închis acesta consumă foarte puțin. Atunci când îl deschideți, trebuie să facă un efort energetic pentru a restabili temperatura internă pe care am stabilit-o.
Gândește-te înainte de a deschide ușa frigiderului
Dacă știm dinainte ceea ce urmează să scoatem din frigider, îl deschidem, îl luăm și îl închidem din nou, vom folosi eficient aparatul frigorific. Conform unor calcule, un timp de cel mult zece secunde cu ușa deschisă este mai mult decât suficient pentru a împiedica activarea din nou a mecanismului de răcire și a pierderii de energie. Un alt aspect legat de utilizarea corectă a acestui aparat este temperatura la care decidem că funcționează. În acest sens, alimentele sunt perfect conservate la o temperatură cuprinsă între 3 și 5 grade Celsius. De acolo, fiecare grad mai puțin (adică o temperatură mai mică) crește cu 7 procente.
Frigider: oferte
În ceea ce privește organizarea interioară, deși s-ar putea să nu pară, fiecare spațiu are temperatura sa, adică dacă punem mâncarea în funcție de distribuție și instrucțiunile producătorului, vom îmbunătăți considerabil performanța aparatului și vom face o utilizarea mai eficientă a energiei. Pentru congelator, este suficient să mențineți o temperatură între -10 și -15 grade Celsius, deci nu este necesar să o forțați până când ajunge la -20 de grade. Faptul de a menține alimentele congelate la o temperatură mai mică decât este necesar nu este recomandabil, deoarece nu înseamnă că mâncarea este mai bine conservată ci în schimb crește consumul electric al aparatului cu până la 30 la sută! În acest sens, este de asemenea foarte important să urmați instrucțiunile producătorului.
Este necesar să verificați periodic garniturile de cauciuc ale ușii, deoarece dacă acestea se deteriorează acolo, pe aici va scăpa o bună parte din frigul pe care aparatul a trebuit să îl genereze. Nu ar trebui să punem mâncare fierbinte înăuntru pentru a o răci, deoarece întrerupem ciclul de frig din interior și păcălim termostatul care activează motorul.
Întreținere adecvată a aparatului frigorific
Și, desigur, este necesar să îl dezghețați în mod regulat, dacă nu aveți un frigider cu tehnologie No Frost. Aceste modele nu numai că nu acumulează gheață pe pereții interiori, ci și decongelează automat.
Frigider - oferte
În ceea ce privește amplasarea acestuia, acesta ar trebui să fie situat departe de sursele de căldură din bucătărie, cum ar fi cuptorul sau aragazul, și să evite razele soarelui. Este important să „respire” prin spate, separându-l de perete, să nu obstrucționați bobina și să o ștergeți de praf din când în când. Un frigider bine ventilat poate duce la economii de până la 15% la factura energetică și o durată de valabilitate mai mare.
Un ultim sfat pentru a câștiga eficiență cu acest aparat: este mult mai bine să dezghețați alimentele trecându-le cu o seară înainte de la congelator la frigider, deoarece în acest mod profităm de frig și îl integrăm în ciclul intern al aparatului, optimizând utilizarea acestuia.