Cum să alegi generatorul electric potrivit

Ultima actualizare:

    Magazinele de materiale de construcţii şi de bricolaj au în ofertă diverse modele de generatoare electrice, de mărimi şi puteri variate. foto: pexels.com
Magazinele de materiale de construcţii şi de bricolaj au în ofertă diverse modele de generatoare electrice, de mărimi şi puteri variate. foto: pexels.com

Generatorul produce energie electrică în mod autonom. Indiferent că este vorba despre alimentarea unui şantier sau a unei locuințe situate într-o zonă în care nu există reţea ori se produc frecvent pene de curent, generatorul de curent portabil este aparatul cel mai fiabil şi accesibil.

Folosite atât de companii, cât şi de persoane particulare, generatoarele electrice au o utilizare simplă şi o capacitate satisfăcătoare în ceea ce priveşte producerea de energie. Totuşi, nu este uşor să identifici modelul potrivit nevoilor fiecăruia, oferta de pe piaţă fiind extrem de variată.

Magazinele de materiale de construcţii şi de bricolaj au în ofertă diverse modele de generatoare electrice, de mărimi şi puteri variate. Majoritatea au motor pe benzină (în doi sau patru timpi) sau pe motorină. 

Informaţiile prezentate mai jos sunt utile pentru găsirea modelului de generator de curent de care ai putea avea nevoie.

Determinarea puterii nominale necesare

Aceasta este exprimată în kilowaţi (kW) sau kilovolţi-amperi (kVA). Pentru a afla corespondența celor două valori, calculul este simplu: 1 kVA = 0,8 kW. Pentru a alege modelul potrivit nevoilor fiecăruia, iniţial trebuie să se facă un inventar al aparatelor care vor fi alimentate cu ajutorul acestui generator electric. Puterea acestor aparate este indicată în waţi pe placa lor de semnalizare sau în manualul de utilizare. Apoi se va lua în calcul puterea necesară pornirii generatorului electric, ţinând cont de eventualele căderi de tensiune generate de aparatele cu încărcare prin inducție. În general, pentru a evita surprizele neplăcute, generatorul trebuie să aibă o putere cu 15–25 % mai mare decât cea prevăzută după inventarierea aparatelor care vor fi folosite. În cazul aparatelor cu rezistență, clasă ce include majoritatea celor electrocasnice de uz curent, nu este nevoie de o putere nominală suplimentară.

Ce alte elemente trebuie să fie luate în considerare

Gabaritul și modalitatea de transport sunt foarte importante. Cele mai ușoare generatoare cântăresc mai puțin de 15 kilograme, au un mâner încorporat și pot fi transportate în portbagajul unui automobil clasic, potrivit futura-science.com. Însă există generatoare care cântăresc de la câteva zeci la sute de kilograme. Unele sunt echipate cu roţi, care facilitează transportul.

Nivelul sonor este, de asemenea, important. În zonele urbane sau într-un camping, este de preferat să se folosească generatoare silențioase, pe benzină sau motorină, în funcție de puterea și funcționalitatea necesare. Nivelul de zgomot poate varia de la 55 la 85 de decibeli, iar modelele cele mai zgomotoase pot atinge și 105 decibeli.

Modul de pornire trebuie să fie luat în considerare, pentru folosirea ocazională fiind suficient un demaror manual. Dacă este folosit frecvent, generatorul ar trebui să aibă un demaror electric.

Regulatorul de voltaj automat permite corectarea tensiunii astfel încât să se poată menține un regim constant. Capabil să facă față suprasolicitărilor, acesta este compatibil cu numeroase aparate electrice, cu excepția celor care au componente electronice sensibile, precum computerul, televizorul sau telefonul mobil.

Tehnologia invertor, care permite reconstruirea curbei curentului, oferă stabilitate și se potrivește echipamentelor mai sensibile. Poate fi soluția pentru un generator de urgență în cazul unei locuințe private.

În concluzie, informațiile care trebuie să fie reținute sunt următoarele:

  • O putere nominală de 2.000 de wați sau ușor mai mare este suficientă pentru utilizarea ocazională sau activități de relaxare și divertisment, pentru vacanța într-un camping.
  • Cu o putere nominală de 2.000–6.000 de wați, un generator pe benzină poate alimenta aparatele electrocasnice și electronice dintr-o gospodărie. Însă trebuie să fie luată în considerare tendința generatoarelor de a se încălzi, motiv pentru care trebuie lăsate să se răcească după câteva ore de funcționare.
  • În cazul unei utilizări intensive și al unor lucrări solicitante, precum cele de pe un șantier, o motorizare diesel este mult mai potrivită.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net