Cum să elimini mucegaiul negru din jurul ferestrelor. Remedii simple împotriva umezelii

Umezeala apare adesea în casele noastre, cuibărându-se furiș în jurul ferestrelor, în special în lunile reci de iarnă. Această intruziune nedorită nu este altceva decât mucegaiul negru, un oaspete nedorit. Dar ce se poate face pentru a bloca calea acestor spori dăunători? În acest articol, vă explicăm originile acestui fenomen și împărtășim sfaturi pentru a-l depăși în sezonul de iarnă!

Mucegai. Foto: arhiva.
Mucegai. Foto: arhiva.

Problema mucegaiului în jurul ferestrelor

Găsirea mucegaiului în casa ta este departe de a fi neobișnuită, mai ales în camere umede, cum ar fi băile, când temperaturile scad. Ferestrele cu geam simplu, mai vulnerabile la acumularea de umiditate și deci la proliferarea fungilor, nu sunt singurele afectate; chiar și geamul dublu poate fi afectat de aceste urme negre inestetice.

Într-adevăr, deși prezența mucegaiului nu este alarmantă sistematic, ea poate deveni totuși un pericol pentru sănătate, în special pentru persoanele care suferă de astm, eczeme sau probleme respiratorii.

Mai mult, așa cum precizează Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite, „Mucegaiul poate declanșa episoade de astm la astmaticii susceptibili. La fel, persoanele cu astm ar trebui să evite contactul cu mucegaiul".

Strategii de prevenire

Folosind gurile de aerisire. Deschiderea larg a ferestrelor pe vreme rece este cu greu o opțiune, chiar dacă favorizează ventilația. Din fericire, fantele moderne ale ferestrelor asigură un flux de aer suficient pentru a limita creșterea mucegaiului. Prin urmare, este recomandabil să le țineți deschise pentru a asigura o ventilație optimă.

Mutarea plantelor de apartament. Dacă plantele de interior înfrumusețează spațiul nostru de locuit și purifică aerul, apropierea lor de ferestre poate înrăutăți umiditatea ambientală. Se recomandă să le țineți departe de ferestre în timpul iernii.

Folosind un dezumidificator. Pentru a combate umiditatea, mai ales în bucătării și băi, folosirea unui dezumidificator este o soluție eficientă. Este o idee bună să-l combinați cu ventilatoare de evacuare pentru a minimiza umiditatea.

Eradicarea mucegaiului existent

Pentru a elimina mucegaiul deja prezent pe ferestre, o soluție simplă de oțet alb face minuni! Cum se procedează?

- Înainte de a începe, protejați-vă cu mănuși pentru a evita iritarea pielii.
- Pulverizați oțet generos pe pete.
- Lăsați-l timp de o oră.
- Apoi curățați cu o perie și apă călduță.
- Tot ce trebuie să faceți este să ștergeți și să uscați cu o cârpă curată și uscată.

Acordă o atenție deosebită la ramele din lemn

Spre deosebire de ramele UPVC, ramele din lemn, datorită porozității lor, sunt mai susceptibile la mucegai. Lemnul reține umiditatea și favorizează creșterea mucegaiului. O soluție preventivă ar fi vopsirea sau pătarea acestor rame din lemn și asigurarea faptului că îmbinările lor sunt curate și uscate.

Prin aplicarea acestor sfaturi, amenințarea mucegaiului negru din jurul ferestrelor poate fi respinsă eficient, păstrând astfel sănătatea și estetica interioarelor noastre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
Mihail Sadoveanu (© Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj / Wikimedia Commons)
image png
weekend distractie jpeg
image png
buletin jpg
image png
Verde pentru Biciclete
podul giurgiu ruse jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net