Cum să faci corect pachetele pe care le dai de pomană. Ce trebuie neapărat să pui în ele

Pomana pentru pomenirea morților s-a făcut și se va mai face, dar totul trebuie să aibă simțul măsurii, adică trebuie evitate exagerările. Pomana este un act de milostenie ce se face atât pentru ajutorarea celor vii, cât și pentru sufletul morților. Un preot cunoscut atrage, însă atenția că mulți oameni greșesc atunci când pregătesc pachetele.

coliva pomenire morti pomana mosii de iarna de vara foto shutterstock 1755598406 jpg

Pomană pentru morți: puțină mâncare și rugăciuni în gând

Pomana pentru morți o fac cei rămași în viață din familie sau apropiații, totul pentru a mijloci îndurarea lui Dumnezeu. Preoții spun că nu fala celor rămași aici îi va mântui pe cei plecați, ci mulțumirea lor vine din puțină mâncare dată de pomană și cu rugăciuni rostite constant în gând.

„Morții nu mânâncă, însă eu am scotocit firesc prin pachetele primite la diverse momente ceremoniale și nu cred că sunt singurul. Pe de altă parte, și dacă ar mânca morții, ar mânca… foarte puțin. E minunat gestul de a reface masa comuniunii cu cei plecați. Fizic ei nu sunt, dar spiritual îi simți. Chiar dacă uneori tristețea e inlocuită cu ceva mai multă veselie, pomenirea celui ce nu stă la masă are loc", a scris preotul Paul Iulius Negoiță, pe site-ul său, scrie acasă.ro.

Pomana pentru morți: ,,să fie fără fast, fără cantități, fără zgomot"

,,Istorii, clipe, amintiri, povești. Toate au alt rost atunci când sunt spuse într-un cadru rânduit. Nu, în niciun caz aceste întâlniri sau daruri nu sunt date să îndestuleze pe cineva, sau pentru că cineva ar economisi un prânz acasă, ci sunt clipe ale unor întâlniri spirituale, care se sting ușor, dupa un ritm aproape natural.

Totusi, așa cum spuneam, dacă ar mânca cei ce nu mai sunt cu noi, ar mânca foarte puțin. Deci, fără fast, fără zgomot, fără cantități, fără reguli numerice și cantitative. Puțin, cu suflet și e destul!”, a menționat preotul Paul Iulius Negoiță.

În concluzie, parastasul reprezintă atât o formă de amintire și respect pentru cel decedat, dar și o datorie spirituală față de acesta și respect pentru divinitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net