Cum să te reapuci de citit după o pauză mai lungă

Ultima actualizare:

    Sursă foto: pexels.com
Sursă foto: pexels.com

La fel ca multe alte persoane, este posibil să îţi fi stabilit ca rezoluţie pentru noul an să citeşti mai mult sau să te reapuci de citit după o pauză mai lungă. Efectele acestei decizii nu pot fi decât pozitive, dat fiind că cititul ajută mult la relaxare (ceea ce este deosebit de important, mai ales într-o perioadă în care este posibil să te fi simţit foarte stresat), îmbunătăţeşte memoria şi menţine creierul stimulat, ceea ce îi ameliorează, în general, funcţionarea. Dacă nu ştii de unde să începi sau cum să reintroduci lectura în programul tău zilnic, iată câteva sfaturi care te pot ajuta.

Începe cu ceva ce te interesează

Toţi suntem diferiţi şi asta înseamnă că avem plăceri diferite şi când vine vorba de lectură. Nu este nevoie să citeşti acelaşi cărţi ca alte persoane din jurul tău sau ultimele succese literare prezentate pe internet dacă tratează subiecte sau abordează stiluri care nu sunt pe gustul tău. Începe cu o carte pe un subiect care te interesează. Poate vrei să afli mai multe despre o ţară în care ţi-ai dorit dintotdeauna să călătoreşti sau poate îţi plac autobiografiile. Important este să îţi facă plăcere să citeşti, doar în felul acesta lectura va putea să reintre în viaţa ta şi să devină sau să redevină un bun obicei.

Renunţă la cărţile care nu reuşesc să-ţi păstreze atenţia

Se întâmplă uneori să îţi pierzi interesul chiar pe la mijlocul unei cărţi. Personajele sau acţiunea te dezamăgesc şi nu îţi mai reiei cu plăcere lectura. Nu are rost să insişti, cel mai bine este să renunţi, altfel rişti să tot amâni continuarea poveştii şi vei ajunge într-o altă pauză prelungită. Poţi oferi cartea unei alte persoane din cercul tău de prieteni care crezi că s-ar bucura mai mult de ea, iar tu poţi căuta alte titluri interesante sau să treci la un alt gen literar.

Stabilieşte-ţi un obiectiv

Totul este mai uşor atunci când ai un plan. Dacă vrei cu adevărat să faci din citit un obicei, ca parte a unui stil de viaţă sănătos, atunci trebuie să-ţi iei un angajament faţă de tine însuţi şi să-ţi stabileşti anumite obiective realiste. În funcţie de timpul liber pe care îl ai, luând în considerare şi faptul că pot apărea anumite circumstanţe neprevăzute, îţi poţi stabili ca obiectiv să citeşti două sau trei cărţi pe lună. Când îţi fixezi astfel de obiective, trebuie să ai în vedere şi cât de lungă este o anumită carte, dar şi complexitatea stilului narativ. De exemplu, pentru o carte cum este „O viaţă măruntă”, de Hanya Yanagihara, de la editura Litera, care are şapte sute de pagini, este posibil să ai nevoie chiar şi de o lună întreagă.

Un mic club de lectură

Dacă partenerul de viaţă sau alţi prieteni au aceleaşi gusturi literare ca tine, vă puteţi organiza un mic club de lectură. Este foarte simplu! Tot ce trebuie să faceţi este să alegeţi câte o carte care credeţi că este pe gustul vostru şi, la finalul lecturii, să organizaţi o mică dezbatere despre ce v-a plăcut sau nu la povestea respectivă. Chiar şi dacă ar fi vorba doar de o reuniune online, ar fi plăcut să discuţi cu prietenii despre ce aţi citit şi să beneficiezi de diferite perspective asupra aceluiaşi roman. 

Sensul, nu cuvintele

Ţi s-a întâmplat să citeşti o carte despre care, peste câteva săptămâni, să nu mai poţi spune nimic? Asta se întâmplă când citești superficial. Creierul tău identifică toate cuvintele, dar, fundamental, este preocupat de altceva şi nu poate asimila sensul poveştii. Dacă eşti foarte stresat şi nu te poţi concentra la ceea ce citeşti, atunci demersul în sine este inutil. Poate este mai bine să faci o altă activitate care să te ajute mai mult să te relaxezi şi să reiei lectura când te vei putea bucura cu adevărat de ea.

Regăseşte plăcerea de a te pierde în paginile unei cărţi, ţinând cont şi de sfaturile de mai sus, şi fă din nou din lectură un obicei cotidian.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net