De ce este atât de important să rostim Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului? La ce ne ajuta

Ultima actualizare:

 Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit în prima zi a lui Octombrie, iar acatistul Maicii Domnului este una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru creștini ortodocși.  Preoții consideră că cei care o rostesc, atunci când întâmpină probleme, trec mai ușor peste necazuri.

image

Pentru ce și când se citește Acoperământul Maicii Domnului

În prima zi din Octombrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului. Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului este o rugăciune pe care creștinii o citesc atât pe 1 Octombrie, dar și atunci când se simt copleșiți de problemele vieții, boli, sau necazuri care le tulbură spiritul.

Acoperământul Maicii Domnului este o rugăciune potrivită atunci când oamenii întâlnesc mari cumpene, cum ar fi un examen important, sau când au nevoie de un loc de muncă. Este recomandat ca părinții să spună această rugăciune în fiecare seară pentru copiii lor, astfel cei mici vor fi protejați de Acoperământul Maicii Domnului, în viața de zi cu zi. 

Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului poate fi rostit în orice moment al zilei, atunci când vă simțiți vlăguit de puteri și simțiți că v-ați pierdut reperul, Fecioara Maria vă poate ajuta să vă regăsiți drumul și voința de viață. 

Când credincioșii de pretutindeni prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, se rostește următoarea rugăciune.

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău"

Acatistul Maicii Domnului este o rugăciune importantă, care este rostită de preot în fața credincioșilor, în timpul slujbei în care se preaslăvește Acoperământul Maicii Domnului. 

Condac 1:

Împărătesei celei alese mai înainte de veci, Împărătesei celei mai înalte decât toată făptura cerului și a pământului, care a venit oarecând la rugăciune în biserica cea din Vlaherne și se ruga pentru cei din întuneric, acesteia și noi, cu credință și cu umilință, îi serbăm Acoperământul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!

Icos 1:

Mulțimea arhanghelilor și a îngerilor, cu Înaintemergătorul, cu Teologul și cu Soborul tuturor sfinților, împreună cu tine, Împărăteasa lor, stând în biserica din Vlaherne și ascultând rugăciunile tale pentru toată lumea, cu bucurie cântă ție:

Bucură-te, bunăvoința Tatălui celui mai înainte de veci,

Bucură-te, încăpere preacurată a lui Dumnezeu, a Fiului cel fără de ani,

Bucură-te, locuință umbrită de puterea Duhului Sfânt,

Bucură-te, mirare neîncetată a cetelor îngerești,

Bucură-te, spaima cea grozavă a puterilor celor întunecate ale iadului,

Bucură-te, ceea ce ești întâmpinată în văzduh de Heruvimii cei cu ochi mulți,

Bucură-te, cea ale cărei laude le cântă Serafimii cei cu câte șase aripi,

Bucură-te, preabunule Acoperământ, căruia cu credință ne închinăm și noi, neamul creștinesc,

Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!

Condac 2:

Sfântul Andrei cu Epifanie, văzându-te în biserică, în văzduh, rugându-te lui Dumnezeu pentru creștini, au cunoscut că ești Maica lui Hristos Dumnezeul nostru și, căzând la pământ, cu credință s-au închinat sfântului tău Acoperământ, cântând: Aliluia!

Icos 2:

Înțelegere neînțeleasă ești Născătoare de Dumnezeu Fecioară întru apărarea poporului ortodox; pentru aceasta vrăjmașii noștri nu pricep cât de puternică este rugăciunea Maicii lui Dumnezeu; însă noi, bineștiind atotputernica ta apărare, cu umilință cântăm ție:

Bucură-te cea preamilostivă, mângâierea tuturor celor scârbiți și împovărați,

Bucură-te, povățuitoarea neadormită a tuturor celor orbiți și rătăciți,

Bucură-te, ceea ce cu rugăciunile tale degrabă potolești mânia lui Dumnezeu, cea cu dreptate pornită asupra noastră,

Bucură-te, ceea ce cu atotputernică amenințarea ta potolești patimile noastre cele rele,

Bucură-te, puternică deșteptare a conștiințelor adormite,

Bucură-te, cea prin care iadul suspină și duhurile răutății tremură,

Bucură-te, cea prin care se deschid nouă, credincioșilor, porțile raiului,

Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!

 Puterea Acoperământului Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului are un rol protector, iar această sărbătoare este de o mare însemnătate pentru religia creștin ortodoxă, deoarece preaslăvește bunătatea Sfintei Fecioare Maria.

Acoperământul Maicii Domnului are o semnificație aparte. Se spune că Sfântul Andrei alături de ucenicul lui, Fericitul Epifanie, au avut o viziune a Preasfinei Fecioare rugându-se pentru credincioși, ocrotind omenirea cu strălucirea ei și șalul ei sfânt. Maica Domnului ar fi fost înconjurată de sfinți, printre care Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan. Iată rugăciunea pe care Fecioara Maria o rostea.

Rugăciune pentru Acoperământul Maicii Domnului:

„Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău! Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net