De ce este bine să ai la îndemână aceste plante aromatice. Le poți cultiva în ghivece sau în grădina ta

Ultima actualizare:

    Plantele aromatice ajută la menținerea sănătățiiFOTO: Unsplash.com
Plantele aromatice ajută la menținerea sănătățiiFOTO: Unsplash.com

Le folosim pentru a aromatiza mâncărurile, le folosim în ceaiuri și în limonade, putem chiar să îndepărtăm insectele cu aceste plante. Dacă ai balcon sau curte, poți alege să le plantezi chiar tu pentru a le avea la îndemână atunci când ai nevoie.

Este recomandat să foloseșți plantele aromatice atunci când sunt proaspete, deoarece ele își pierd o parte din proprietăți în 30 de minute de când au fost culese, conform divahair.ro.

Plante aromatice care nu ar trebui să-ți lipsească

Iată câteva plante aromatice care dau savoare mâncărurilor și băuturilor, sunt benefice pentru sănătate dar te ajută să îndepărtezi insectele din casa ta.

Cimbrul. Este de un real ajutor în ceea ce privește digestia. El ajută procesul de digestie al mâncărurilor lgrase dar relaxează și musculatura respiratorile în același timp. În plus, este bogat în crom, un element care este necesar în transformarea carbohidraților în glucoză. De asemenea, cimbru are proprietăți antiseptice și antifungice.

Oregano. Poate ține sub control colesterolul, reprezentând o sursă excelență de fibre alimentare - dacă ai putea mânca 100 grame de oregano pe zi, ai primi 107% din doză zilnică recomandată de fibre Ca și cimbrul, conține Thymol care este responsabil pentru proprietățile antibacteriene și antifungice. În plus, acesta conține elemente ce stimulează producția de bilă ajutând digestia, și are proprietăți antispasmodice, expectorante și tonice. De asemenea, este bogat în minerale precum potasiul, calciul, magneziul și fierul, oregano poate ajuta în cazul controlului ritmului cardiac și tensiunii arteriale și sănătății sistemului osos. El are și proprietăți antioxidante datorită cuprului folosit de organism pentru a crea o enzima ce lupta cu radicalii liberi.

Busuiocul. Această plantă ajută sistemul digestiv prin intermediul proprietățile sale de stimulare a glandelor, de purificare, de creștere a tonusului și de scădere a nivelului colesterolului. De asemenea, el îmbunătățește circulația sangvină, reglează tensiunea arterială și stimulează sistemul imunitar. Busuiocul ajută și la alungarea insectelor. Pune bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilo și muștele vor evita să mai intre în casa ta.

De asemenea, busuiocul prezintă efect calmant și ajută la detoxifierea hepatică după o noapte de petrecere.

Rozmarin. Această plantă conține compuși precum acidul carnosic, cunoscuți pentru acțiunea lor împotriva celulelor canceroase. În plus, s-a observat că rozmarinul are capacitatea de a reduce nivelul glicemiei. Se pare că rozmarinul ar avea efecte benefice și asupra creierului. Cercetătorii de la Centrul de Nutriție din Marea Britamie au observat că persoanele care consumă rozmarin în cantități mai mari prezintă o viteză și o precizie mai mare a performanțelor cognitive.

Mentă. Ameliorează respirația neplăcută, greața, durerile de cap, astmul, coșurile și previne apariția cariillor dentare. Menta conține și uleiuri esențiale responsabile pentru un efect pozitiv asupra performanțelor fizice, frecvenței respiratorii și tensiunii arteriale. Dacă suferi de sindromul colonului iritabil, menta ajută la ameliorarea durerii prin activarea unui receptor care se găsește la nivelul colonului. Aceasta scade durerea, mai ales pe cea determinată de consumul de chili și muștar. Atât muştele cât şi ţânţarii nu suportă mirosul de mentă. Deci, cumpără unul sau două ghivece cu mentă şi pune-le pe pervazul camerelor din locuinţa ta.

Pătrunjelul. Este o plantă folosită des în bucătăria românească. Pătrunjelul este bogat în vitaminele A, B, C și K, dar și în fier, calciu, acid folic și potasiu. El este capabil să stimuleze apetitul și sistemul digestiv, având în același timp proprietăți anti-flatulență, antispasmodice și diuretice. Se pare că pătrunjelul scade riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. De asemenea, acesta are capacitatea de a inhibă formarea de vase de sânge noi în cazul apariției tumorilor.

Mărarul. Are proprietăți antiseptice și sedative și este o sursă bogată de vitamina C. Are capacitatea de a regla metabolismul atunci când este consumat regulat și este un antioxidant natural ce ajută corpul să scape de radicalii liberi.  Mărarul acoperă aproape întreg complexul de vitamine B și este o sursă extraordinară de antioxidanți. Este bogat în fibre, este recomandat pentru reducerea colesterolului din sânge, iar uleiurile din componentă să reduc nivelul zahărului și sunt folosite pentru ameliorarea simptomelor diabetului zaharat. De asemenea, este bogat în minerale precum potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, care stimulează creșterea și dezvoltarea și asigura buna funcționare a organismului., conform vivre.ro.

Tarhonul. Este recunoscut pentru decongestioarea vaselor de sânge, contribuind la o mai bună sănătate a inimii și are efect diuretic ce ajută la funcționarea perfectă a sistemului renal. Pentru că stimulează pofta de mâncare și reglează digestia, frunzele de tarhon sunt folosite ca supliment alimentar, pentru ameliorarea simptomelor unor tulburări digestive precum anorexia, balonarea sau hiposecretia gastrică. De asemenea, frunzele pot fi folosite pentru reducerea inflamațiilor și acționează că un antiseptic atunci când sunt aplicate cutanat. Uleiurile din frunzele de tarhon conțin flavonoide, minerale și vitaminele B1 și C, ce stimulează metabolismul și asigura funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Citește și:17 remedii naturiste ca să scapi de muşte şi ţânţari

Au convins tot satul să planteze ierburi aromatice

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net