De ce este iarna este dușmanul câinilor? Sfaturi despre cum poți să protejezi patrupedele

28 decembrie 2021

Posesorii de animăluțe observă în fiecare iarnă anumite modificări de comportament în rândul patrupedelor pe care le dețin. Despre ce se întâmplă cu câinii în sezonul rece și ce au de făcut stăpânii, ne explică celebrul dresor canin Mihai Nae. 

image
Mihai Nae este un cunoscut dresor de câini

De ce este iarna este dușmanul câinilor? 

La fel ca și oamenii, patrupedele dau semnale atunci când nu sunt fericite, când au nevoi și când ceva îi nemulțumește. Mihai Nae ne explică de ce iarna este dușmanul câinilor, în mod special. Învățăm sfaturi practice despre cum să ne protejăm animăluțele în sezonul rece și ce semnale ne dau că nu se simt bine din cauza frigului.

„Multă lume m-a întrebat de ce câinii își schimbă comportamentul iarna sau dacă au nevoie de ceva special în acest anotimp. Dacă vorbim despre cățeii tineri ținuți în curte, trebuie să știm că e posibil să ne arate o oarecare energie excesivă sau să înceapă să distrugă curtea.”

De ce câinii cu blană mare nu rezistă prea mult la frig?

„Am învățat în timp că, paradoxal, mai greu suportă iarnă câinii cu blană foarte mare decât cei cu părul scurt. Se spune că un ciobănesc care are blană foarte mare poate rezista foarte bine iarna. Nu este deloc adevărat. Și va explic de ce. El va sta ud și înfrigurat mai mult decât unul cu păr scurt, care are capacitatea să se scuture și uscarea e mai rapidă/ușoară. Trebuie să mai știți că un câine se poate frustra și începe să ne mârâie dacă frigul îi va aduce nemulțumire. Apa înghețată din castron este nemulțumirea cel mai des întâlnită. Un castron special, care va menține apa la temperatura dorită, va ajuta mult, prin urmare. Ieșirile dese la plimbare vor ajută la menținerea optimismului câinelui.”

De ce patrupedele mănâncă mai mult iarna?

Am stat de vorbă cu Mihai Nae, cunoscut dresor de câini, despre cum se modifică viața animalelor iarna.

„Trebuie mărită porția de mâncare pentru că altfel vom ține câinele înfometat și e posibil să înceapă să își păzească castronul. Când dăm puțin câinelui de mâncare, acesta nu va simți senzația de a fi satul. Va considera castronul ca fiind sursă de unde apare mâncarea, nu unde este pusă mâncarea, așa cum ar fi firesc. Este important să îl ținem la căldură și să îi dăm suplimente pentru articulații. Iarnă este un dușman al articulațiilor, mai ales dacă al nostru companion este înaintat în vârstă.”

Cum îți protejezi patrupedele de petarde și cum le afectează?

„Artificiile și petardele, mai ales cele din noaptea dintre ani, reprezintă un pericol major pentru prietenul nostru. Este bine că de mic să fie pregătit pentru acest moment. Dacă îl băgăm în casă și îi punem la laptop zgomote precum tunete sau explozii, dar la volum încet pe care în timp să îl creștem, îl vom ajută să se obișnuiască cu ideea. Dacă suntem inspirați să ii dăm să mănânce ceva bun în timpul zgomotelor oferite de laptop, va fi și mai bine. În timpul orelor de dresaj, eu introduc și pregătirea la zgomote de intesitate diferită, tocmai pentru a nu apărea probleme ulterioare de comportament", a povestit acesta.

christian wiediger clgEnQTa6Vw unsplash jpg
foto: Unsplash
mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
kate middleton jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
retete cartofi png
BeFunky collage (6) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg
evaluare nationala 7570751 mediafax foto alexandru dobre jpeg
NDQwJmhhc2g9YWQ4ZDRjM2Q1ODFiMjNhMjBjMGM5YWQ0ZTgwNjc4MDg= thumb jpg
elev examen probe  evaluare nationala clasele mici  jpeg
FotoJet (8) jpg