De ce miaună pisica noaptea. Topul cauzelor și al soluțiilor ca să dormiți în liniște cu felina
Ai pisică? Înseamnă că ești obișnuit cu miaunatul ei, iar dacă se întâmplă noaptea trebuie să recunoaștem că este stresant dar puțini știu ce înseamnă. Specialiștii în feline au descifrat motivele care o determină pe o pisică să miaune noaptea și tot ei au găsit soluțiile.
Specialiștii de la purina.co.uk au descifrat mecanismul care determină felinele să miaune noaptea. Comportamentul animalului tău de companie poate avea mai multe cauze, de la un un disconfort resimțit de animalul de companie până la dorința de atenție. În unele cazuri, pisica vrea pur și simplu să îți atragă atenția. Iată ce au descoperit „pisicologii”.
7 cauze care fac pisicile să miaune noaptea
1. Este dovedit că felinele sunt cele mai active în zori și la apus. Această tendință specifică rasei le face să fie mai energice atunci când toată lumea doarme. Vestea bună este că pe măsură ce pisica ta se maturizează, este posibil să se adapteze ritmului tău de viață.
2. Pisicile pot miauna și de...plictiseală și lipsă de stimulare. Este șocant dar specialiștii spun că și aceste două motive pot determian felina să facă zgomot noaptea pentru a căuta atenție.
3. Pisicile care nu își consumă energia în timpul zilei pot deveni agitate noaptea. Joaca înainte de culcare le obosește, iar stimularea mentală din timpul zilei reduce mieunatul nocturn. Dacă ai un animal de apartament, oferă-i suficientă distracție ca să nu devină agitat noaptea.
4. Problemele de sănătate pot juca și ele un rol în faptul că pisica ta miaună noaptea. Faptul că animalul este vocal poate fi un semn al unor afecțiuni medicale, cum ar fi hipertiroidismul sau problemele renale. Dacă miaunatul nocturn devine constant, o vizită la veterinar este primordială.
5. O altă cauză o poate reprezenta faptul că felina este dezorientată din cauza vârstei înaintate. Practic animalul este în declin cognitiv și acest lucru poate provoca mieunat excesiv, în special noaptea. Sindromul de disfuncție cognitivă afectează modul în care pisica ta percepe lumea din jur și generează confuncție în mintea animalului care „se plânge” prin zgomotele scoase.
6. Atunci când pisica stă mult afară în timpul zilei, dar este ținută în casă noaptea, nu este exclus să se simtă captivă și va miauna pentru a fi lăsată în curte. Instalarea unei ușițe pentru pisici este o soluție să scapi de urletul felinei.
7. Ritualul de împerechiere al pisicilor este și el sursa unui miorlăit deranjant noaptea. Acesta poate fi rezolvat simplu prin sterilizarea pisicilor
6 soluții prin care să reduci zgomotele făcute noaptea de pisică
1. Joacă-te cu felina cât poți de mult înainte de culcare. Oferă-i pisicii tale activitate intensă înainte de culcare, pentru a-i consuma energia și a o ajuta să doarmă mai bine.
2.Asigură-te că animalul are pentru perioada nopții suficientă mâncare și apă. Unele pisici miaună deoarece le este foame sau sete.
3.Pisica trebuie să aibă litiera (nr.o lădiță de diverse forme cu nisip pentru nevoile pisicii) curată pe timpul nopții, altfel își va manifesta vocal nemulțumirea.
4. Unele pisici pot fi potolite să nu mai miaune printr-un mijloc simplu: oferiți animalului afecțiune căci are efecte. De multe ori animalul caută prin zgomotele făcute să atragă iubirea stăpânului, așa că acesta trebuie să-i acorde timp și afecțiune înainte de culcare pentru a-l liniști.
5. Dacă toate condițiile de mai sus sunt îndeplinite, atunci pisica ar putea face zgomot pentru a atrage atenția stăpânului. În acest caz încercați să nu răspundeți deoarece odată învațat animalul cu receptivitatea dumneavoastră, acest comportament va deveni un obicei.
6. În sfârșit, o cauză a zgomotelor făcute de pisici ar putea fi sursele de stres. Unele pisici sunt deranjate de lumini sau zgomote iar pentru a elimina această cauză proprietarii de pisici trebuie să se asigure că mediul de somn al felinelor este liniștit și întunecat.