Destinul crunt al Elisabetei Movilă, singura femeie care a reuşit să conducă Moldova. Motivul pentru care și-a tăiat părul și a fost violată de turci

Frumoasă, mândră, ambiţioasă. Aşa este descrisă de cronici Elisabeta Movilă, cea care a fost, de două ori, doamna Moldovei. Ambiţia pare să fi fost principala trăsătură de caracter a Elisabetei, cea care şi-a împins soţul să urce pe tronul Moldovei, a pus la cale otrăvirea cumnatului cu gândul la acelaşi tron şi şi-a sacrificat fiii din dorinţa de a fi prima doamnă a Moldovei. A sfârşit violată de turci şi dusă în harem.

Elisabeta Movilă era de o frumusețe rară Foto: Historia.ro
Elisabeta Movilă era de o frumusețe rară Foto: Historia.ro

Elisabeta Movilă a fost o frumusețe rară

Singura femeie din istoria românilor care a reuşit să conducă Moldova a fost Elisabeta Movilă. „A fost cea mai frumoasă doamnă pe care a avut-o Moldova. A fost şi una dintre cele mai ambiţioase, de au comparat-o istoricii noştri cu domna Chiajna. Îi lipsea, însă agerimea minţii, pătrunderea clară a situaţiunilor şi repeziciunea în hotărâri. Nu era inteligenţa ei la înălţimea ambiţiei care o rodea, ceea ce îi va pricinui, de altfel, căderea ei”, povesteşte istoricul C. Gane în volumul ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”, scrie historia.ro.

Elisabeta și-a măritat fiicele din interes 

Elisabeta şi-a măritat cele patru fiice din interes, urmărind ca prin alianţele maritale să-şi asigure sprijinul polonezilor. Elisabeta rămasese văduvă cu trei băieţi Alexandru, Constantin şi Bogdan. Pentru primii doi, văduva visa moştenirea tronului Moldovei. 

Doamna se aştepta să îl urce pe tron pe Constantin, care avea doar 14 ani, şi prin această mişcare ea să devină, astfel, prima doamnă a Moldovei. Planurile i-au fost încurcate de cumnatul Simion, care domnea peste Ţara Românească şi avea aspiraţii asupra Moldovei.

Elisabeta și-ar fi otrăvit cumnatul

Simion se duşmănise cu Irimia în timpul vieţii, iar soţia acestuia Marghita, o femeie la fel de ambiţioasă, era un adversar redutabil pentru Elisabeta. Tronul Moldovei a fost ocupat de Simion, dar Elisabeta nu a renunţat. Simion Movilă a murit otrăvit la scurt timp după ce s-a urcat pe tronul Moldovei. Potrivit cronicilor vremii, Elisabeta a a fost cea care l-a otrăvit pe Simion, decisă să-şi urce fiul de 14 ani pe scaunul de domnitor. 

Şi-a otrăvit cumnatul pentru tronul Moldovei

Văduva Elisabeta se aştepta să îl urce pe tron pe Constantin, care avea doar 14 ani, şi prin această mişcare ea să devină, astfel, prima doamnă a Moldovei. „Scaunul Moldovei se cuvenea după însuşi firmanul Porţii fiului ei Constantin. Ambiţioasa femeie şi-ar fi dat viaţa pentru a-l dobândi”, notează istoricul C. Gane.

Planurile i-au fost încurcate de fratele lui Ieremia, Simion, care domnea peste Ţara Românească şi avea aspiraţii asupra Moldovei. Se spune că neînţelegerile dintre cei doi fraţi începuseră în a doua parte a domniei lui Ieremia Movilă. Dincolo de conflictul apring dintre fraţi şi mai mare a fost duşmănia între cumnatele Elisabeta şi soţia lui Simion, Marghita, o femeie la fel de ambiţioasă.

Elisabeta a fost violată de turci

În 1616 turcii au atacat Moldova, pentru a-l instala pe tron pe Radu Mihnea şi visul Elisabetei s-a spulberat. Oastea Elisabetei şi turcii care veniseră cu firmanul de numire al lui Radu Mihnea, în locul fiului ei, s-au luptat la Drăcşani. Sfătuită să fugă de la locul de luptă, când oastea română era la un pas să piardă bătălia, Elisabeta a refuzat.

A fost violată de turci şi luată prizonieră, împreună cu cei doi fii, Alexandru şi Bogdan. Se spune că, disperată de ruşine trăită, doamna Moldovei şi-ar fi tăiat părul chiar în carul care o ducea prizonieră la Constantinopol.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
batic dacic pe Columna 640x370 jpg
sat pixabay jpg
nava de croaziera foto pixabay
West Side Flower Fest 2 1 scaled jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net