Detalii neștiute despre Mozart! De unde venea geniul său și ce povești ascund celebrele sale compoziții

Mozart avea numai 5 ani când i-a arătat tatălui său că va fi mai mult decât un cântăreţ. Nu ştia să scrie, dar compunea deja piese pentru pian pe care tatăl său nu a stat pe gânduri şi le-a transcris imediat. A trăit numai 35 de ani, însă pe toţi, la intensitate maximă. Cauza morții lui rămâne, însă în continuare un mister, scrie adevărul.ro. 

Mozart a trăit numai 37 de ani Foto: arhivă Click!
Mozart a trăit numai 37 de ani Foto: arhivă Click!

Unde s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut pe 27 ianuarie 1756, la Salzburg, în actuala Austrie, pe atunci parte a Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană. Tatăl său, Leopold Mozart, un talentat violonist ce făcea parte din orchestra de la curtea principelui de Salzburg, era şi un pedagog excelent. Aşa că nu i-a luat prea mult să îşi dea seama că micul său fiu este extrem de talentat, dovedit chiar geniu nu cu mult mai târziu.

5 ani avea Mozart când i-a arătat tatălui său că va fi mai mult decât un cântăreţ. Nu ştia să scrie, dar compunea deja piese pentru pian pe care tatăl său nu a stat pe gânduri şi le-a transcris imediat. Iar cu puţin timp înainte ca fiul său să împlinească 6 ani Leopold Mozart a cerut şi obţinut un concediu de 3 săptămâni. Voia să meargă să le arate cât mai multor oameni geniul fiului său.

Mozart era scund, avea puțin peste 1,52 m și păr blond deschis, piele fină și oase subțiri, delicate; părea fragil. Însă în afară de faptul că toată viața a avut periodic probleme cu rinichii, a fost sănătos și activ, unii ar spune chiar hiperactiv. Călărea regulat, era permanent pe picior de plecare în diverse călătorii, dansa cu entuziasm și vigoare, lucra neobosit, adesea până noaptea târziu.

La vârsta de zece sau unsprezece ani, Mozart devenise un muzician desăvârșit, care nu numai că era capabil să cânte la clavecin și la vioară la nivel de instrumentist concertist, dar se și familiarizase cu mai toate instrumentele unei orchestre, putând să le vorbească interpreților cu limbajul propriu fiecăruia.

Moartea lui Mozart rămâne o enigmă 

A murit la 35 de ani, când se afla în plină putere creatoare, și totul a rămas un mister neelucidat până în ziua de azi. Mozart a lucrat într-un ritm febril până pe data de 20 noiembrie 1791, când a căzut la pat. Deşi părea epuizat de comenzile pe care trebuia să le onoreze, nimeni nu şi-a închipuit atunci că boala îi va fi fatală în scurt timp.

„Boala a început cu umflarea mâinilor şi picioarelor, şi o aproape totală incapacitate de a se mişca: apoi au urmat vărsături bruşte, şi aceasta se numeşte febra miliară acută”, a consemnat Georg Nikolaus Nissen, cel care s-a căsătorit ulterior cu soţia lui Mozart,  Constanze şi care i-a dedicat marelui compozitor, 30 de ani mai târziu, o biografie.

Ce se cunoaște despre compoziția Allegri

Lucrarea corală eterică a lui Gregorio Allegri a fost scrisă în secolul al XVII-lea pentru a fi cântată exclusiv pentru două slujbe în timpul Săptămânii Sfinte. Vaticanul a apărat această lucrare sacră, dar în 1770, când Mozart avea 14 ani, nu i-a păsat. Se povestește că a călătorit cu tatăl său Leopold la Vatican pentru a asculta lucrarea în Miercurea Sfântă și a scris o transcriere din memorie. În Vinerea Mare, și-a strecurat copia în timpul slujbei.

Tatăl său a descoperit acest lucru, dar, în loc să se sperie, s-a angajat să scoată partitura din țară. Când a fost publicată la Londra, un an mai târziu, Papa Clement al XIV-lea l-a lăudat pe acest copil minune și i-a conferit lui Mozart titlul de cavaler papal.

Missa în do minor, o altă compoziție 

Circumstanțele care au înconjurat căsătoria lui Mozart nu au fost ideale. Înainte ca Mozart să se căsătorească cu Constanze, aceasta s-a îmbolnăvit. În plus, tatăl său, Leopold, nu a fost cel mai mare fan al curtării lor. Necăjit, el și-a promis că va scrie o Missă și o va prezenta în premieră la Salzburg dacă ea se va face bine și se vor căsători.

În anul următor, Mozart a menționat acest jurământ într-o scrisoare către Leopold, împreună cu confirmarea faptului că terminase jumătate din ea. Dar, la fel ca mulți dintre noi care fac promisiuni în momente de criză, Mozart s-a trezit că se îndoiește de toată chestia cu "jur" după ce episodul s-a încheiat favorabil. Nu a mers chiar până la capăt și, chiar dacă a avut premiera lucrării - cu Constanze cântând partea de soprană, nu mai puțin - aceasta a rămas incompletă. Și, cumva, încă sună perfect.

Concertul pentru trompetă

Știm că Mozart l-a scris doar pentru că Leopold l-a menționat într-o scrisoare. Dar ceea ce este mult mai interesant decât faptul că este pierdut, este faptul că este singurul pe care îl știm că l-a scris. De ce? Mozart era îngrozit de trompete. Din amintirile unui prieten de familie, aflăm că simplul sunet produs îl făcea pe Mozart "să devină palid și să înceapă să se prăbușească", iar a ține o trompetă în fața lui era ca și cum "i-ar fi îndreptat un pistol încărcat spre inimă". Într-o încercare greșită de a-și ajuta fiul să-și depășească teama, Leopold l-a pus pe același prieten să sufle în trompetă în fața băiatului.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net