Este bine ca partenerii de cuplu să petreacă o parte din vacanţă separat? Iată ce spun psihologii

image
Este din ce în ce mai des întâlnită situaţia în care partenerii aleg să petreacă o parte din concediu separatfoto: shutterstock

Toate cuplurile au specificul propriu, a┼ča c─â ceea ce poate func┼úiona pentru unii, poate fi dezastruos pentru altii. ├Äns─â psihologii ne asigur─â c─â a pleca separat ├«n vacan┼ú─â poate avea un efect benefic asupra unei relatii. Important este ca cei doi parteneri de via┼ú─â s─â fie pe deplin de acord cu acest─â decizie.

├Än articolul de mai jos, Daniela Dumitrescu, psiholog clinician ┼či psihoterapeut, ne spune care sunt avantajele unei minivacan┼úe separate

"Este din ce în ce mai des întalnită situaţia în care partenerii aleg să petreacă o parte din concediu separat. Este adevărat că este un trend care în Romania abia patrunde, dar care în alte ţări este deja împământenit. Se pare ca în Statele Unite, mai bine de 50% dintre cupluri aleg să petreacă măcar o parte din vacanţă separat.

Cum este posibil? Explicatia este destul de simpl─â si doveste mai degraba o maturitate a partenerilor, decat o situatie de risc pentru cuplu. Se intampla ca destul de rar partenerii sa aiba preferinte identice privind petrecerea timpului liber, a vacantei si, chiar daca ar fi, pot sa se diferentieze la nivelul detaliilor sau al momentului. Spre exemplu, sa spunem ca le place marea amandorura, dar este posibil ca unul sa prefere plajele pustii, iar celalalt agitatia de club! Sau, chiar daca amandoi sunt innebuniti dupa locatii exotice, e posibil ca unul dintre ei sa-si doreasca, ca de data asta, sa mearga la munte! Astfel ca, locul de vacanta este adesea un compromis, unul dintre parteneri ced├ónd in favoarea celuilalt, de dragul lui, desigur. Daca cuplul are si un copil, atunci preferinta copilului devine primordiala, in asa fel incat niciunul dintre parteneri nu-si petrece vacanta asa cum si-ar dori, ci vom alege acele locuri unde copii s─â poat─â s─â-╚Öi petreac─â vacan╚Ťa, a╚Öa c─â nu mergem ├«n concediul nostru, ci ├«n vacan╚Ťa copiilor.

Nu am sa discut pe larg despre avantajele concediului impreuna, pentru c─â sunt u╚Öor de sesizat. Faptul ca ne putem reapropia de partener, asta in cazul in care relatia nu este mult prea deteriorata, ca putem impartasi cu celalalt momente agrebile, tandre, pasionale, care pot sa aduca un plus relatiei, ca putem redescoperi punctele noastre comune si redefini relatia sunt doar cateva dintre aspectele benefice.

Avantajele unei minivacanţe separate

Concediul trebuie sa fie momentul fiecaruia de relaxare, de umplere de energie, de spargere a rutinei, pentru a face fata unui nou an de munca. Petrecerea catorva zile departe de lumea dezlantuita ne permite reapropierea de noi insine, regasirea lucrurilor importante, a valorilor, a prioritatilor si poate chiar a etapelor urmatoare. Or, tot acest travaliul interior are nevoie de solitudine. Pledez pentru petrecerea catorva zile in singuratate, departe de cuplu sau de familie, tocmai pentru clarificarea interioara, pentru g─âsirea drumului sau poate a noilor provoc─âri. Nu poti sa fii bine in relatiile cu ceilalti, daca nu esti bine in relatie cu tine insuti!

Pe de alt─â parte, atunci c├ónd st─âm prea mult ├«n compania celuilalt, ajungem s─â ne plictisim de prezen╚Ťa lui ÔÇô ├«i ╚Ötim at├ót de bine reac╚Ťiile, glumele (unele chiar r─âsuflate), ├«nc├ót nu ne mai surprinde cu nimic. Nu mai ╚Ötim cum este s─â ne fie dor de so╚Ťul/so╚Ťia noastr─â. A╚Öa c─â o minivacan╚Ť─â separa╚Ťi poate s─â st├órneasc─â dorul de cel─âlalt, poate s─â ne permit─â ca aceast─â mic─â distan╚Ťare s─â ne re-apropie.

Este adevarat ca decizia de a petrece cateva zile singur/a trebuie discutata cu partenerul, pentru ca poate implica cateva aspecte tensionate. Partenerul nu trebuie sa inteleaga prin aceasta propunere o amenintare a cuplului. Revenirea dupa cateva zile separati poate sa fie foarte placuta. Apoi avem si aspectele financiare ÔÇô doua vacante costa mai mult decat una! Sigur ca poate sa nu fie vorba despre o vacanta in sine, ci doar de 2-3 zile, dar chiar si asa, aspectele financiare pot fi importante. Costurile trebuie discutate clar si cu luciditate, intelegand importanta pentru celalalt si concentrandu-ne pe solutii, nu pe argumente contra.

În egală măsură, dacă este un cuplu care are copii, trebuie văzut în ce masură partenerul poate gestiona singur cele câteva zile cu copilul, iar dacă acesta are nevoie de ajutor, care sunt variantele. Totusi, nu recomand această alegere atunci cand copiii sunt mici (anteprescolari sau prescolari) pentru ca pot sa traiasca cu suferinta aceasta separare. Oricum, copiii trebuie pregatiti, iar parintele care pleaca trebuie sa tina legatura cu acestia, macar o data pe zi! Pentru a-i ajuta, se pot crea tot feluri de jocuri, schimburi-simbolice si comportamente-ritual, care vor permite copilului sa accepte si sa integreze normal acest moment de separare.

├Än concluzie, s─â nu v─â teme┼úi de c├óteva zile ├«n afara cuplului, cu condi┼úia ca ambii parteneri s─â beneficieze de un astfel de r─âsf─â┼ú. A┼ča c─â oferi┼úi-v─â reciproc zone de reg─âsire, pentru a putea tr─âi o experien┼ú─â de cuplu ├«mplinitoare", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare rela╚Ťional─â ╚Öi pre╚Öedinte-fondator al Institutului de Formare ╚Öi Educare Rela╚Ťional─â, precum ╚Öi autoarea blogului Ferici╚Ťi cei ce comunic─â.

FotoJet jpg
marina melesacanu imre 1 jpg
Johnny Depp vs Amber Heard (1) jpg
michael douglas catherine zeta jones gettyimages 1341340694 0 jpeg
daniel pancu andra teodorescu jpeg
marian godina sotie georgiana 8 jpg
image png
litoral romania jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
google chrome browser jpeg
alcool organism jpg
image png
ucraineanca png
FotoJet jpg