Este real! Telefoanele te pot avertiza că vine un cutremur, cu 25 de secunde înainte. Click! îți arată cum

Google împreună cu Serviciul de expertiză geologică din SUA (United States Geological Survey - USGS) lucrează de câțiva ani la dezvoltarea unui serviciu de detectare timpurie a cutremurelor. Astfel, au pus la punct serviciul gratuit Android Earthquake Alerts, care avertizează utilizatorii cu câteva secunde înainte de producerea seismului, relatează BBC.

Seismograf. FOTO: Shutterstock
Seismograf. FOTO: Shutterstock

Sistemul dezvoltat de Google utilizează date din două surse, o rețea de senzori plasați deasupra zonelor seismice și rețeaua creată de utilizatorii de telefoane mobile cu sistem de operare Android.

Cum detectează telefonul mobil cutremurele

Majoritatea telefoanelor mobile cu sistem de operare Android sunt echipate cu accelerometre. Acestea detectează mișcarea și îndeplinesc funcții precum, rotirea ecranului telefonului sau monitorizarea activității fizice, dar pot acționa și ca seismometre în miniatură. 

Accelerometrele din telefoanele din zona producerii seismului, detectează mișcarea tectonică și locul unde s-a produs. Printr-un algoritm special se estimează magnitudinea pe scara Richter, apoi utilizatorii de telefoane Android din regiunile afectate primesc alerta de cutremur.

De precizat că acest serviciu este o funcție integrată a sistemului de operare și nu o aplicație separată. Pentru a-l activa, trebuie să accesați setările telefonului și să activați opțiunea ,,alertă cutremur > primiri alerte”.

Serviciul este disponibil și în România încă de la începutul anului trecut.

Seismele din Vrancea semnalizate cu aproximativ 25 de secunde înainte

Și țara noastră a dezvoltat un sistem de detectare și semnalare a producerii cutremurelor, însă acesta este restrâns doar la zona seismică Vrancea.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a instalat deasupra zonei amintite o rețea constituită din aproximativ 30 de senzori care  estimează magnitudinea la primele impulsuri înregistrate de aceștia. Sistemul avertizează populația de la înregistrarea primelor 3 impulsuri, oferind o fereastră de 25 de secunde pentru a se pune la adăpost, informează publicația Adevărul.

Cei care doresc să primească alerte privind cutremurele produse în Vrancea, se pot abona la unul dintre conturile dedicate ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, create pe platformele Telegram și Twitter.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net