Există un secret care îi diferențiază pe fermierii de top de ceilalți. Vezi ce detalii aparent minore pot aduce succesul unei culturi agricole

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În România, conform ultimelor date statistice, există peste un milion de fermieri. Însă doar o mică parte se pot numi fermieri de performanță, care urmăresc productivitatea în cel mai mic detaliu. Ce-i diferențiază pe fermierii de top de ceilalți?

Nu, nu e vorba de posibilitățile financiare sau tehnice, mai ales de când aproape toți agricultorii pot accesa fonduri europene pentru cele mai diverse scopuri, de la înființarea unei ferme, la achiziția echipamentelor necesare, studii aprofundate, înființarea de culturi și multe altele. La acestea se adaugă și numeroase alte măsuri de sprijin sau subvenții, al căror cuantum depășește ordinul miliardelor.

Detaliile fac diferența în agricultura de performanță

Și atunci? Am putea spune că studiile de specialitate și nu am greși. Dar adevăratul secret care îi diferențiază pe fermierii de top de colegii lor de breaslă e pasiunea pentru detalii, modul în care agronomii ce doresc performanță nu lasă nimic la voia întâmplării. Această atitudine face, de cele mai multe ori, diferența. Și, în agricultură, diferența se exprimă în recolte mai mari, de calitate mai bună, implicit mai profitabile.

Să luăm cultura de rapiță, de exemplu, pentru că tot se apropie momentul în care se vor pune bazele ei în toamnă. Prima condiție a succesului unei astfel de culturi constă în ce fel de seminte de rapita sunt folosite. Un fermier atent va lua în considerare fiecare aspect, pentru a se asigura că  hibrizii folosiți nu sunt doar cei potriviti tipului de sol și climei din zona sa, dar îi oferă și caracteristicile necesare sau un bun echilibru între productivitate și rezistența la boli, de exemplu. Un anumit hibrid ar putea da o producție excelentă, cu cantitate mare de ulei, însă poate nu este atât de rezistent la temperaturile scăzute din timpul iernii sau poate că nu rezistă foarte bine la atacul anumitor boli care se manifestă an de an în regiunea fermei respective.

Ce are de făcut atunci fermierul? Alege hibridul respectiv sau se îndreaptă spre un alt tip de semințe care, deși ar avea o producție mai scăzută, prezintă un risc mult mai mic de nerăsărire sau o toleranță mult superioară la boli și dăunători?

Fermierii de top asigură mereu un echilibru optim între costuri, performanță și risc

Putem continua exemplul nostru, alegând o altă situație frecventă: prevenirea bolilor rapiței. Pentru a combate complexul de boli, fermierii aplică tratamente în câmp. Dar acestea implică, de cele mai multe ori, costuri suplimentare, direct proporționale cu suprafața cultivată și mai ales cu calitatea produselor folosite. Și în acest caz, fermierii pot alege să folosească fungicide pentru rapita foarte eficiente, dar posibil mai scumpe, sau alte produse, poate nu atât de eficiente, dar mult mai ieftine, în speranța că ar putea avea noroc să nu se confrunte cu un atac de boli în sezonul următor.

În acest caz, un fermier de top nu-și va asuma un asemenea risc. Pericolul este să piardă o cantitate însemnată de recoltă, în cazul în care, să spunem, perioada  următoare este unul ploios, favorabil dezvoltării bolilor. Vremea nu se poate prevedea pe termen lung. Iar minimalizarea costurilor este unul dintre atributele fermierului de top. Mai mult, acesta va încerca să scadă riscul până aproape de zero, aplicând produse de protecție, precum fungicidele, chiar de la început, protejând a plantele, în toate etapele de dezvoltare ale acestora.

Bineînțeles, un lanț tehnologic este mult mai complex de atât, dar fermierii experimentați sunt atenți la fiecare verigă. Unii ar putea crește șansele de supraviețuire a plantelor în timpul iernii, aplicând produse numite regulatoare de creștere. Acestea vor ajuta la dezvoltarea rădăcinilor și pot menține planta la o dimensiune optimă pentru a-i crește rezistența la iernare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net