Face scufundări între plăcile tectonice

simeon stalpnicul png
Canadianul Scott Fitzsimmons explorează crăpătura dintre continentele America de Nord şi EuropaFoto: Caters

Incredibil, dar adevărat! Scufundătorul canadian Scott Fitzsimmons, de 27 de ani, explorează plăcile tectonice dintre continentele America de Nord şi Europa. Aici se află cea mai limpede apă din lume.

Tânărul Scott Fitzsimmons a reuşit performanţa de a face scufundări în falia Silfra, crăpătura dintre plăcile tectonice ale Americii de Nord şi Eurasiei (masă continentală formată din Europa şi Asia- n.r.) din Oceanul Atlantic. “Apa, adâncă de 100 de metri, are cea mai mare claritate posibilă. Unicitatea scufundărilor pe care le-am făcut se datorează faptului că poţi să vezi cu ochiul tău crăpătura dintre plăcile tectonice ale celor două continente şi apa care este aşa de limpede, deoarece este filtrată de rocile vulcanice în timp ce se scurge din gheţarul Langjökull”, spune exploratorul.

simeon stalpnicul png
Aici se află cea mai limpede apă de pe planetăFoto: Caters

Scott Fitzsimmons a făcut scufundările în apa care are temperaturi între  2°C şi 4°C, însă nu s-a speriat de acest lucru, fiindcă a trăit experienţa unică de a înota între continente. “Frumuseţile pe care le-am văzut au meritat orice risc. M-a impresionat îndeosebi coşul Arnarnes Strytur, care este de fapt locul unde apa de 80 de grade Celsius ţâşneşte din scoarţa terestră şi intră în contact cu apa marină care are numai 4 grade Celsius”, a mai spus scufundătorul canadian.

simeon stalpnicul png
Scufundătorul a coborât la 100 de metri adâncimeFoto: Caters

“Zona care desparte continentul american de cel eurasiatic este un adevărat labirint de văi, vulcani şi izvoare calde”, a explicat Fitzsimmons, care a reuşit să facă fotografii spectaculoase. Vulcanii şi izvoarele au dus la despărţirea celor două continente. Distanţarea se produce în continuare, în fiecare an America se îndepărtează cu circa 3 centimetri de Eurasia. Silfra se află în parcul naţional Thingvellir la o distanţă de 45 de minute de capitala Islandei, Reykjavik.

Click! spune

O placă tectonică e o bucată foarte mare a scoarţei terestre. Totalitatea plăcilor tectonice formează suprafaţa planetei. Terra e formată din 8 macroplăci, nord-americană, sud-americană, eurasică, antarctică, africană, indiano-australiană, pacifică (cea mai mare parte a Oceanului Pacific), Nazca (Pacificul de Est) şi plăci secundare.

cub theo rose png
Screenshot (539) png
Kate Middleton (3) jpg
ingrijorare
cub mircea bravo png
https   www prosport ro wp content uploads 2022 03 Transformare socanta a pilotului Daniel Onoriu cum a ajuns sa arate dupa 55 de zile de coma si cu un stomac cat un pix FOTO webp
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
Kate Middleton
Blog png
Trupele speciale rusesti Speţnaz
image
image
image
image
infarct miocardic
vladimir putin shutterstock jpg
Meghan Markle și Harry OK Mag (3) jpg
pelerini sf parascheva 4 jpeg
tarom  Mediafax jpg
8 salariu marian godina 5 jpg jpeg