Femeia asta a stat 35 de ani în faţa Casei Albe


    Concepcion «Connie» Picciotto a fost protestatara care a rezistat cel mai mult în stradă fără întrerupereFoto: AP
Concepcion «Connie» Picciotto a fost protestatara care a rezistat cel mai mult în stradă fără întrerupereFoto: AP

Incredibil! Timp de 35 de ani, Concepcion Picciotto, supranumită “Connie”, nu şi-a părăsit postul din faţa Casei Albe. S-a instalat acolo, din 1981, pentru a protesta împotriva războaielor şi a violenţei.

Chinurile pe care Concepcion “Connie”  Picciotto le-a îndurat peste trei decenii şi jumătate în stradă s-au încheiat lunea trecută, când a murit, la vârsta de 80 de ani. Din 1981 a fost nelipsită din faţa Casei Albe, manifestând pentru pace. Bătrâna cu perucă şi glugă pe sub basma trăia într-un cort improvizat din folie de plastic, instalat în Parcul Lafayette, pe Bulevardul Pennsylviana din Washington. Zi şi noapte, 24 de ore din 24. O ştiau toţi trecătorii. Protesta neîncetat împotriva armelor nucleare şi a violenţei împotriva copiilor.


    Foto: AP
Foto: AP

“Conception, iubire”, a apărut scris pe cortul suferinţelor ei, alături de buchete de flori, după ce s-a ridicat la cer. Când i s-a făcut rău, a fost dusă la un adăpost, unde şi-a dat ultima suflare. Trăia din mila sutelor de turişti, care treceau zilnic pe lângă ea şi îi dădeau de mâncare. Îi primea cu braţele deschise şi le oferea manifeste. Folosea WC-ul unui bar din apropiere şi dormea doar 4 ore pe noapte. Iarna îngheţa de frig, iar vara transpira îngrozitor.

Născută în Spania şi orfană, Picciotto a emigrat în SUA la 18 ani ca să lucreze la New York. S-a îndrăgostit de un om de afaceri italian, care a părăsit-o. A pierdut apoi serviciul, casa şi custodia fiicei sale. Atunci i-a venit ideea să se instaleze pe stradă şi să protesteze. L-a avut alături pe un alt protestatar, William Thomas, care a murit în 2009, la 61 de ani.

Din 2012, când a fost lovită de un taxi, se simţea din ce în ce mai rău. Instalată în faţa Casei Albe, ea i-a văzut rând pe rând pe Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama, care s-au instalat aici. Era supărată că nici un preşedinte nu a venit s-o salute. Însă a murit împăcată. Protestele ei au avut rezultate. S-au luat măsuri pentru reducerea armelor nucleare. Unii o consideră nebună, alţii eroină!“Îi datorăm respect pentru efortul depus pentru o lume mai sigură şi pentru pace”, a declarat secretarul de presă de la Casa Albă, Josh Earnest.

8 boca arsenie  jpeg
Mihaela Borcea 9 jpg
eticheta alimente jpg
FotoJet jpg
somn shutterstock 398208937 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
mihai voropchievici jpg
shutterstock carbune
WhatsApp Image 2022 11 27 at 13 59 39 jpeg
image
image
image
image
romania 1894741 1920 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg