Idei de afaceri profitabile la țară, într-o societate tot mai preocupată de mâncarea bio
Mai ales în ultimul an și odată cu efectele negative ale izolării asupra organismului, o parte semnificativă dintre români e tot mai preocupată de mâncarea bio, în general, de o viață echilibrată, racordată la valori simple.
În acest sens, nici nu este de mirare că pandemia a făcut din mutatul la ţară un fenomen în România, iar migrația dinspre oraș către sat a devenit un adevărat trend mai ales pentru corporatiști, categorie socială care ar putea continua munca remote chiar și după eradicarea virusului și ridicarea tuturor restricțiilor. Motivele sunt ușor de intuit, de la deconectare de la tumultul metropolei, linişte, aer curat, confort, natură, mâncare mult mai sănătoasă, în esență, o calitate a vieții mult mai ridicată.
Biroul de la țară, doar un început
Dacă în 2019, de pildă, peste 110.000 de români s-au mutat de la oraşe la sate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2020, viața la țară a devenit un magnet mult mai puternic pentru tineri. Nu există date sumative, ci doar secvențiale, însă numărul este cu mult mai mare decât cel înregistrat acum doi ani, căci după izolarea la domiciliu, perspectivele multora s-au schimbat în mod radical.
Dacă și tu faci parte din rândul noilor „săteni” care au lăsat orașul în urmă pentru o locuință la țară, e timpul să nu te mulțumești doar cu jobul pe care-l ai și să profiți la maximum de resursele pe care le ai la dispoziție, prin deschiderea unui business profitabil. Nu e nevoie să fii vizionar, ci doar atent la nevoile celor din jur. Oamenii au devenit mult mai atenți la etichetele produselor, iar mâncarea bio este din ce în ce mai apreciată. Așa că, practic, investești într-o afacere sigură care nu are cum să dea greș.
Creșterea prepelițelor
Mai ales dacă dispui și de teren, ar fi păcat să te limitezi strict la casă și să nu valorifici restul pământului, dacă e unul moștenit de la bunici, de exemplu. Fără a avea nevoie de hectare întregi, poți începe cu cresterea prepelitelor ouatoare, păsări care sunt ușor de îngrijit, adaptabile și care nu consumă multă hrană. Acestea nu sunt presupuneri încurajatoare, iar date care validează creșterea prepelițelor drept una dintre „cele mai profitabile afaceri” sunt disponibile în mediul online. Astfel, nu vei avea nevoie de un spațiu pretențios, de exemplu, o crescătorie de 500 de prepelițe poate fi amenajată având la dispoziție un grajd, o boxă a casei, o verandă, un loc de numai câțiva metri pătrați. Volumul de muncă este minim, mai ales dacă apelezi la munca automatizată, prin care hrana să ajungă în mod etapizat și facil la păsări, prin dozatoare. O atenție deosebită trebuie să acorzi condițiilor din amplasament, căci este obligatoriu să asiguri temperaturi relativ constante, un mediu lipsit de zgomote și de curenți. Cât despre calitățile de excepție ale ouălor de prepeliță nu va mai fi necesar să-ți informezi potențialii clienți, căci oamenii sunt conștienți deja de acest elixir de sănătate, fără colesterol, bogat în nutrienți, proteic și natural. Mai ales dacă locuiești aproape de oraș, poți să închei un contract cu câteva magazine locale sau să le furnizezi unei cantine, de exemplu.
Ferma animalelor
Dacă e vorba de 30-40 de km de un oraș mare, iar terenul e unul generos, ai putea să deschizi o „microfermă a animalelor”, un loc în care copiii de la oraș să vină cu părinții și să observe mediul natural al animalelor domestice pe care le văd în cărți sau desene animate, mai ales dacă nu au rude la țară. Ai nevoie de varietate de exemplare, în dublete, de la găini şi curcani la oi și ponei. La început, achiziția celor de dimensiuni mari, cum ar fi vacile și caii poate fi amânată, însă nu pe termen lung.
Un avantaj al demarării unor astfel de afaceri îl reprezintă potențialul sprijin financiar. Statul român finanțează IMM-urile, iar Uniunea Europeană încurajează tot mai mult tinerii să devină antreprenori, prin acordarea unor fonduri regionale și locale (GAL-uri). În contextul dat, ar fi păcat să nu profiți de o asemenea oportunitate și să nu devii propriul tău șef.