Imagini apocaliptice! Cum s-a văzut din spațiu erupția vulcanului subacvatic care a generat o explozie cât 1.000 de bombe de la Hiroshima

17 ianuarie 2022

Vulcanul subacvatic din Tonga a erupt cu forța a 1.000 de bombe de la Hiroshima, iar imaginile de-a dreptul spectaculoase cu explozia au fost surprinse din spațiu.

image
Erupția vulcanului Tonga s-a văzut din spațiu. Sursa foto: Profimedia

Vulcanul subacvatic din Regatul Tonga a erupt sâmbătă cu o forță fără precedent, echivalentă a 1.000 de bombe de la Hiroshima, provocând un tsunami înspăimântător, care a afectat capitala regiunii.

Imagini apocaliptice cu explozia au fost surprinse dintr-un satelit, care a captat atât forța erupției cât și unda de șoc ce propagat mii de kilometri, până în zona Americii de Sud. Vulcanul subacvatic din Pacificul de Sud a generat nori denși de cenușă și aburi de gaz.

Explozia cumplită a cauzat formarea unor valuri, înalte de un metru, care au spulberat țărmul din Nuku'alofa, capitala Tonga și au distrus numeroase gospodării și case. Potrivit Centrului australian de observație a cenușii vulcanice, ultima erupţie a fost detectată duminică la orele 22.10 GMT.

Cercetătorii Brian Schmidt, fizician laureat Nobel, și Richard Arculus, vulcanolog și profesor al Școlii de Științe a Pământului la Universitatea Națională Australiană au estimat că forța erupției vulcanice a fost echivalentă a 1.000 de bombe de la Hiroshima.

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că Regatul Tonga a fost puternic afectat de explozia vulcanului, în special capitala Nuku'alofa, unde locuitorii au rămas fără acces la internet. Din fericire nu au existat victime. La momentul actual locuitorii suferă din cauza lipsei de apă potabilă, iar preocuparea autorităților o constituie alimentarea cu apă și alimente.

Statele Unite ale Americii se pregătesc să trimită ajutoare sinistraților din Regatul Tonga, potrivit secretarului de stat, Antony Blinken.

Din cauza norilor de cenușă, zborurile în zona Regatului Tonga au fost suspendate. Vulcanul subacvatic Tonga-Hunga, aflat la 65 de kilometri de țărm, a erupt sâmbătă și a produs un tsunami care a inundat coastele Pacificului, din Japonia până în Statele Unite ale Americii, relatează Digi24.ro.

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
salariu copy jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
crbl  2 (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg
crima spania png