Îți place cafeaua? Nu arunca zațul! Uite 10 moduri în care să îl folosești

Ultima actualizare:

    Când faci cafea nu arunca zațulFOTO: Pixabay.com
Când faci cafea nu arunca zațulFOTO: Pixabay.com

Sunt multe persoane care spun că nu se pot trezi dacă nu beau o cafea tare. Altele spun că le ajută să aibă mai multă energie pe timpul zilei. Însă, probabil, puțin știu că și zațul, cel pe care cei mai mulți dintre noi îl aruncăm, are o mulțime de întrebuințări.

Astfel, dacă eşti băutor de cafea, nu arunca zaţul rămas în ceaşcă. Este un ajutor nesperat în combaterea celulitei, a insectelor din casă și chiar ajută plantele să crească.

 1. Tratament ieftin împotriva celulitei. Amesteci o jumătate de cană de zaţ proaspat (preferabil, cald) cu două linguri de ulei de masline şi aplici pasta pe zonele afectate de celulită. Lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi clăteşte zona fără să foloseşti gel de duş sau săpun. Rezultate vizibile vor fi dacă repeţi procedeul cel puţin de două ori pe săptămână.

2. Exfoliază tenul. Dacă e aplicat ca o mască pe pielea uscată, zaţul îţi va curăţa tenul, îţi va închide porii şi îţi va îndepărta celulele moarte. Dacă ai un ten cu tendinţe de uscare, aplică o cremă hidratantă după, ce îţi dai jos masca.

3. Dă strălucire părului. Întinde zaţul proaspăt pe părul uscat, masează bine pielea capului şi acoperă-te pentru 10-15 minute cu un prosop. Rezultatul e vizibil imediat, părul devenind mai strălucitor. Procedeul se foloseşte şi pentru reîmprospătarea culorii.

4. Scapă de mirosurile neplăcute. Zaţul de cafea te ajută să scapi de mirosul de usturoi, de ceapă şi de peşte. Freacă-ţi mâinile cu zaţ, iar mirosul va dispărea. Poţi să pui zaţ într-un recipient, în frigider,  pentru a scăpa de acel iz specific, lăsat de mâncare.

5. Ține insectele la distanță. Împrăştie zaţ în locurile din casă unde bănuieşti că se ascund furnicile şi gândacii.

6. Împrospătează încălțămintea. Presară zaţ în interiorul pantofilor şi lasă-l peste noapte. Apoi, aspiră pantofii bine.

7. Îndepărtează mirosul de tutun.  Spală scrumiera şi pune în interior o lingură de zaţ. Cu o cârpă uscată freacă bine, iar apoi clăteşte cu multă apă.

8. Fertilizant pentru sol. Zaţul de cafea poate fi folosit ca fertilizant pentru florile care preferă şolul uşor acid precum cameliile sau tufele de trandafiri. Zaţul amestecat în pământ eliberează nutrienţi ce îmbogăţesc solul. În plus, dacă îl arunci în grădină vei vedea că melcii își vor ocoli culturile.

9. Curăță soba (șemineul). Presară zaț umezit peste  cenușa  rămasă în sobă; astfel, cenușa nu se va mai răspândi, făcând mult mai ușoară procedura de curățare. În  plus, în încăpere va rămâne un miros plăcut.

10. Odorizant pentru mașină sau cameră. Taie un ciorap lycra și umple-l cu zaț de cafea peste care pune două picături de esență de  vanilie. Mașina și casa vor mirosi nemaipomenit timp îndelungat.

Dacă totuși nu vrei să îl folosești în acest mod, nu-l arunca, totuși, în chiuvetă pentru că se va depune pe pereții țevilor și le poate înfunda.

Citește și:

Zaţul de cafea te ajută să slăbeşti

Şase soluţii pentru a folosi zaţul de cafea la curăţenie

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net