Lecții de viață pe care să le înveți de la copii nu doar de 1 iunie
Este ușor să cazi în capcana gândirii că este treaba ta, ca părinte și ca adult, să îi înveți pe copiii tăi tot ce trebuie să știe despre lume și viață. Adevărul este că există o mulțime de lecții pe care le poți învăța de la copii. Inocența și viziunea lor nepătată despre lume oferă o reprezentare proaspătă asupra modului în care îți duci zilele. Uită-te în ochii unui copil și nu te vor minți, se vor deconspira ușor. Micuții spun adevărul pentru că nu au descoperit încă filtrul înșelător al societății și nu au fost întinați cu el. Dacă ne-am conserva bucuria reală a zâmbetului la maturitate, viața probabil că n-ar fi mai lipsită de neajunsurile sufletești pe care le resimțim, din păcate, la tot pasul.
Poate că este timpul să redescoperim copilăria și să ne dăm seama că învățăm pe tot parcursul existenței noastre, nu le știm pe toate și că cele mai importante lecții le primim de la cei mici.
1. Nimic mai important decât prietenia
La maturitate mulți uităm să fim prieteni. Ne ascundem după măști și interese, multe dintre ele meschine, pentru a crește pe scara socială. Din păcate, folosim oameni mult prea ușor, ne îndepărtăm de ei la primul semn de îndoială și de cele mai multe ori rămânem singuri. Ca adulți, ar trebui să prețuim prietenia, la fel cum o fac cei mici. Atât de ușor se împrietenesc copiii cu cei de seama lor, iar când cresc își pun din ce în ce mai multe limite și le trec prin minte o sumedenie de îndoieli. Suntem de părere că trebuie să exersăm bunătatea mereu pentru că de multe ori o lăsăm la mare distanță de casă, fie din cauza dezamăgirilor suferite, fie pentru că este mai simplu să treci prin viață așa.Fii inimos! Fii darnic! Nu aștepta nimic în schimb. Ai văzut cum strălucește chipul nepoțelei tale când primește ceva cadou, ceva care-i amintește de o persoană dragă? Ca unchi sau mătușă, mergi la magazin și încerci să alegi din grămăjoara de bijuterii copii și decizi să-i cumperi o brățară cu ursuleți. O va prețui pentru că TU i-ai oferit bijuteria, nu pentru că realizează cât este de valoroasă.Prietenia ține cont de sentimente și nu este superficială, cel puțin cea adevărată!
2. Mândrește-te cu cicatricile din suflet
Depinde cum alegi să privești lucrurile în viață. Te lași distrus de probleme sau preferi să le înfrunți? Când un copil își rupe mâna, toți colegii și prietenii vor vrea să-i semneze pe gips. Devine instantaneu superstarul clasei, marele supraviețuitor. Dacă va cădea alergând și se julește, toți amicii vor să-i vadă cicatricea, iar el o poartă cu mândrie.Pe măsură ce îmbătrânim, ne ascundem cicatricile, rănile noastre devin secrete. Nu vrem să fim văzuți ca fiind slabi sau să fim compătimiți, așa că nu spunem nimănui de ce sau unde doare. Ceea ce recunosc copiii este că cicatricile nu sunt semne de slăbiciune, ci sunt semne de forță și supraviețuire. Adevărate povești care trebuie spuse!
3. Fii erou(l)
Când un copil vine acasă și-i povestește mamei despre activitatea de la școală sau de la cursul de înot, de obicei el este personajul principal. Lumea se învârte în jurul lui. Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu vrem să părem îngâmfați sau egoiști, așa că ne minimalizăm realizările. Nu vrem să ne lăudăm, dar, făcând acest lucru, alunecăm adesea spre partea deprecierii de sine. Ne depreciem pentru a-i face pe ceilalți să se simtă mai bine. Modestia devine un defect subtil și începem să ne convingem de propria noastră mediocritate. Nu asta este soluția! Alege să fii erou zilnic și mândrește-te cu tine, altfel nimeni nu o va face.Bucură-te de fiecare lucru din viață și fii sincer/ă. Ce poate fi mai frumos de atât?