Micile secrete ale picnicului perfect

Ultima actualizare:

    Iată cum e bine să organizezi ieşirea la iarbă verde şi ce reguli trebuie să respecţi pentru a evita amenzile!
Iată cum e bine să organizezi ieşirea la iarbă verde şi ce reguli trebuie să respecţi pentru a evita amenzile!

În zilele însorite de vară, când litoralul pare prea departe sau prea scump pentru buzunarul tău, cea mai bună modalitate de a sparge monotonia e o ieşire la iarbă verde. Poate fi ocazia perfectă pentru o întâlnire cu prietenii sau pentru a petrece câteva ore relaxante alături de familie.

 Dacă vrei ca totul să iasă perfect, organizează-te înainte, de la cumpărături, lucruri necesare în portbagaj şi igiena alimentelor, până la curăţenia pe care trebuie să o laşi în urma ta.

Ce trebuie să pui în portbagaj

  • Fă-ţi de acasă lista celor necesare. Ţi-ar trebui în primul rând o pătură, o umbrelă de soare, eventual o masă şi scaune pliabile, dacă încap în portbagaj. Mai ai nevoie de şerveţele umede şi uscate, de apă potabilă şi de saci de gunoi pentru finalul petrecerii.
  • Mai departe, depinde „de meniul” ales. Dacă vrei să faci grătar, nu uita carnea, condimentele, pâinea, muştarul, legumele, tocătorul, cuţitul, tacâmurile şi cel puţin două boluri de plastic. Evită farfuriile de porţelan. La asemenea ieşiri, poţi folosi maximum unele de plastic. Dacă nu ai chef de gătit în natură, prepară-ţi mâncarea de acasă, unde ai toate condiţiile, sau fă-ţi nişte sendvişuri şi savurează-le în tihnă. Pentru gustări, alege alune, migdale, nişte cornuţele făcute în casă sau fructe tari.
  • Nu strică să ai nişte palete de badminton, o minge, un joc de rummy, de şah, o carte bună de citit… În definitiv, pentru asta ieşi în natură!


    Grătarul trebuie făcut doar în locuri special amenajate
Grătarul trebuie făcut doar în locuri special amenajate

Nu strică o trusă  de prim ajutor

  • Mai ales dacă ai copii, e bine să-ţi pregăteşti un kit pentru urgenţe, care să conţină: plasturi, soluţie dezinfectantă, pastile pentru stomac, soluţie anti-ţânţari şi o cremă cu factor ridicat de protecţie. 
  • Ar fi necesară şi o baterie externă de telefon. De asemenea, anunţă pe cineva apropiat unde te duci, mai ales dacă plecaţi în doi, pe vârf de munte. Nu se ştie niciodată!

Reguli de igienă

  • De la bun început ai grijă de unde cumperi alimentele. Ideal e să-ţi prepari tu carnea de mici, să o iei proaspătă, din sursă sigură. E periculos să o transporţi prin căldură, de aceea, ai neapărată nevoie de o ladă frigorifică. Respectând toate acestea, previi contaminarea cu E. Coli, cu salmonella şi alte bacterii care dau toxiinfecţie alimentară.
  • Nu amesteca în pungă carnea cu alte alimente (legume, fructe, pâine), astfel încât zeama de carne crudă să nu se scurgă peste acestea şi să le contamineze. Trebuie să foloseşti cuţite şi tocătoare diferite pentru tăierea cărnii şi a legumelor. 
  • Toate alimentele perisabile se ţin în lada frigorifică. Le poţi curăţa şi spăla bine încă de acasă, unde ai condiţii. 
  • Spală-te de mai multe ori pe mâini atunci când pregăteşti masa şi ai grijă să nu ţii mâncarea în praf sau în bătaia soarelui. 
  • Spală dozele de bere şi de suc înainte de a le deschide şi de a bea din ele.

Ce amenzi rişti dacă nu respecţi legea

  • Potrivit legii, românii au voie să facă grătare şi să iasă la picnic doar în spaţii amenajate în acest scop de către autoritatea publică locală. Cine nu respectă mediul riscă amenzi usturătoare, spun specialiştii de pe avocatnet.ro. Acestea se dau de către poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu sau de către autorităţile publice locale. 
  • Trebuie să alegi zone special amenajate pentru picnic. Altfel, te poţi alege cu o sancţiune cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei, indiferent dacă laşi sau nu mizerie în urma ta.

  • Maşina nu se parchează oriunde, ci doar în zonele amenajate. Altfel, rişti o amendă între 100 şi 200 de lei.
  • Gunoaiele se aruncă selectiv, în pubelele din locurile special amenajate. Locul trebuie să rămână „curat şi nealterat” în urma ta. Dacă laşi gunoaie, amenda e cuprinsă între 100 şi 2.000 de lei, iar pentru alterarea locului sancţiunea se ridică la 300 – 3.000 de lei. 
  • Focul se aprinde şi el doar în locurile special amenajate. În caz contrar, amenda poate fi între 2.000 şi 5.000 de lei. 
  • Dacă arunci pe jos ţigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse, poliţiştii te pot „uşura” de 300 – 3.000 de lei. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net