Orașul din România unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani. Puțini cunosc acest mister

Orașul din România unde locuitorii calcă fără să știe pe fosile vechi de milioane de ani reprezintă un mister spectaculos al țării noastre. Mii de oameni trec zilnic prin acest loc fără să știe ce ascunde cu adevărat. 

Orașul din România care ascunde un mister - Foto: colaj/Facebook
Orașul din România care ascunde un mister - Foto: colaj/Facebook

Orașul din România unde se află fosile vechi de 65 de milioane de ani

Stația de metrou Politehnica, din București, are o poveste neștiută de mulți dintre locuitorii orașului. Desigur, această stație de metrou este străbătută zilnic de cetățenii din zonă, dar și de oamenii care vin să lucreze în această parte a Capitalei, însă puțini dintre ei au avut ocazia să se oprească și să analizeze cu atenție marmura roz de sub picioarele lor.

Această pardoseală deosebită nu se regăsește în celelalte stații de metrou din București, și are o istorie cu adevărat interesantă. Această marmură roz ascunde sub ea modele ciudate, care, în realitate, sunt fosile străvechi, având o vechime de peste 65 de milioane de ani.

Stația de metrou Politehnica a fost construită în anul 1983, în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu. În acea perioadă, pentru decorarea locației s-au folosit dale de calcar aduse din Munții Apuseni. Aceste dale conțineau fosile de viețuitoare preistorice, însă acest lucru nu era cunoscut la momentul respectiv.

Mai târziu, cercetătorii au analizat aceste dale și au descoperit că majoritatea fosilelor erau ale unui grup de organisme numit „rudists". Acest grup de creaturi pare să fi trăit în ape de mici dimensiuni în perioada târzie a Jurasicului și a Cretacicului.

Aceste fosile au fost conservate în calcar de-a lungul milioanelor de ani, o dată cu formarea Munților Apuseni, care s-au ridicat deasupra apelor ce găzduiau aceste creaturi, din cauza convergenței microplăcilor Dacia și Tisia, conform descopera.ro.

Interesant este faptul că toate stațiile de metrou din București conțin fosile preistorice în pardoseala lor, dar cele de la Politehnica sunt cele mai bine conservate. Deși valoarea științifică a acestor fosile este dificil de stabilit, pardoseala cu marmură roz reprezintă un adevărat tezaur de istorie a planetei noastre.

Cu toate acestea, autoritățile române nu au reușit să pună în valoare această comoară care zace sub picioarele românilor care tranzitează stația de metrou Politehnica în fiecare zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image png
iepure paste istock jpg
oua jpg
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net