Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a construit în afara României. A investit sume uriașe în locuințe, școli și magazine, iar statul român plătește paza chiar și în prezent
Știați că Nicolae Ceaușescu a construit un oraș fascinant în afara României? Ei bine, în prezent, locul a rămas în paragină, însă statul român continuă să plătească pază.
Nicolae Ceaușescu a investit peste un miliard de dolari într-un oraș din Ucraina
În 1986, Nicolae Ceaușescu s-a arătat interesat să participe la investiția bazinului minier Krivoi Rog. Acest lucru era un mare avantaj pentru România, astfel că dictatorul a semnat Convenția Bilaterală Interguvernamentală Româno-Sovietică, iar țara noastră a luat parte la combinatul de la Dolînska. România a desemnat, la rândul ei, alți antreprenori care să se ocupe de zonă. Constructorii români au transformat satul ucrainean într-un oraș cu 20.000 de locuitori.
De asemenea, pe teritoriu s-au ridicat școli, grădinițe, magazine și o mulțime de locuințe. Cu toate acestea, victoria orașului nu avea să dureze prea mult. Economia din România, Slovacia, Ucraina și Bulgaria a început să se degradeze, astfel că lucrările s-au redus, iar Ucraina a luat decizia de a opri construcția pe o perioadă nedeterminată.
În momentul în care lucrările au fost stopate, respectiv în 1977, țara noastră achitase 80% din obligațiile pe care și le-a asumat la construirea orașului. Mai mult, potrivit informațiilor care circulau în presa la acea vreme, Ministerul Economiei și Finanțelor investise peste 1,4 milioane de dolari, fiind incluse și dobânzile creditelor.
Statul Român plătește peste 1,8 milioane de dolari pe an pentru a asigura pază zonei rămase în paragină
Deși s-a încercat reluarea lucrărilor pentru orașul Dolînska, în 2005, Ucraina a respins oferta lui Mittal Steel care era dispus să ofere 300 de milioane de dolari pentru a finaliza proiectul. În 2006, ucrainenii anunțau scoaterea la licitație a combinatului, însă interesul Metalloinvest și Mittal Steel nu a convins Ucraina să accepte ofertele.
În 2010, Ucraina a anunțat că va trece Dolînska în mediu privat, iar în prezent statul român plătește 1,8 milioane de dolari pe an din cauza combinatului din oraș. Situația în care se află acum este deplorabilă, iar de-a lungul anilor au fost furate cantități colosale de cupru, stații electrice și cabluri. Toate s-au sustras din combinat, fără intervenția pazei din România.