Părinţii pot alege materiile copiilor la şcoală

Ultima actualizare:

    Noul Regulament al unităţilor  de învăţământ din preuniversitar  a intrat în vigoare săptămâna aceastaFoto: 123rf.com
Noul Regulament al unităţilor de învăţământ din preuniversitar a intrat în vigoare săptămâna aceastaFoto: 123rf.com

Regulamentul de organizare a şcolilor din preuniversitar a fost publicat, marţi, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că acesta a intrat deja în vigoare. Click! îţi arată care sunt drepturile, dar şi obligaţiile elevilor şi profesorilor prevăzute de noul regulament.

  • Profesorii nu au voie să aplice pedepse corporale. Angajaţii unităţilor de învăţământ preuniversitar trebuie să aibă o ţinută morală demnă, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, potrivit regulamentului. Ei au obligaţia de a veghea la siguranţa elevilor, în incinta unităţii de învăţământ, pe parcursul desfăşurării programului şcolar şi a activităţilor extracurriculare/extraşcolare. De asemenea, dascălilor le este interzis să aplice pedepse corporale, precum şi să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii sau colegii. În plus, profesorii au obligaţia să sesizeze instituţiile competente atunci când drepturile copilului sunt încălcate.
  • Ce sancţiuni pot primi elevii? Elevilor le este interzis să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare şi atitudini ostentative şi provocatoare, să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul şcolii. Totodată, elevii nu au voie să lezeze în orice mod imaginea publică a acestora, să provoace, să instige şi să participe la acte de violenţă în unitate şi în afara ei. Cei care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile în vigoare vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora. Sancţiunile care se pot aplica sunt: observaţia, avertismentul, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeaşi şcoală sau la o altă unitate de învăţământ, preavizul de exmatriculare şi exmatricularea. Cu excepţia observaţiei şi a avertismentului, toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, în scris, părinţilor.
  • Părinţii pot fi consultaţi pentru alegerea disciplinelor. Potrivit regulamentului, elevii şi părinţii au dreptul să fie consultaţi şi să-şi exprime opţiunea pentru disciplinele aflate în oferta educaţională a unităţii de învăţământ. Elevul sau părintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluării, solicitând cadrului didactic să justifice rezultatele acesteia, în prezenţa elevului şi a părintelui, în termen de cinci zile de la comunicare. În situaţia în care argumentele prezentate de profesor nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul sau părintele poate solicita, în scris, directorului şcolii reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. 
  • Cum se stabilesc notele în urma contestaţiilor? Pentru soluţionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna două cadre didactice de specialitate, din şcoală, care nu predau la clasa respectivă şi care vor reevalua lucrarea scrisă. Media notelor acordate separat de cele două cadre didactice este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învăţământului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de către cele două cadre didactice. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială, acordată de cadrul didactic de la clasă şi nota acordată în urma reevaluării, este mai mică de un punct, contestaţia este respinsă şi nota acordată iniţial rămâne neschimbată. În cazul în care diferenţa dintre nota iniţială şi nota acordată în urma reevaluării este de cel puţin de un punct, contestaţia este acceptată. Calificativul sau notele obţinute în urma contestaţiei, rămân definitive.

Reduceri la muzee şi la transportul în comun

Regulamentul prevede că elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice. De asemenea, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal de stat, particular autorizat/acreditat beneficiază, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval. Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ, decontează elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, cheltuielile de transport, pe bază de abonament, în limita a 50 km, în conformitate cu prevederile legale. De aceeaşi facilitate beneficiază şi elevii care locuiesc la internat sau în gazdă, cărora li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
enescu jpg
image png
eyes 1850812 1280 jpg
pensii png
shutterstock 2232363859 jpg
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net