Pe ce dată pică Duminica Floriilor pentru ortodocși și pentru catolici în 2023

Ultima mare sărbătoare înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este Duminica Intrării Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor. La fel ca în fiecare an, Floriile pică cu o săptămână înainte de Paște.

Românii duc ramuri de salcie la biserică, în ziua de Florii Foto: Facebook
Românii duc ramuri de salcie la biserică, în ziua de Florii Foto: Facebook

Duminica Floriilor în calendarul ortodox pică pe 9 aprilie 2023

Floriile sau Duminica Intrării Domnului în Ierusalim reprezintă o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox, dar care nu are o dată fixă. Floriile pică, în fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște. Cum în anul 2023 Paștele Ortodox este sărbătorit pe data de 16 aprilie, Floriile pică pe 9 aprilie în acest an.

Aceasta este ultima sărbătoare importantă înainte de Învierea Domnului, iar imediat după Duminica Intrării Domnului în Ierusalim începe Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Duminica Floriilor la catolici cade pe 2 aprilie 2023

Catolicii și protestanții sărbătoresc Floriile mai devreme decât ortodocșii. În anul 2023, Floriile pică pe data de 2 aprilie. 

Ce sărbătoresc românii de Florii

De Florii, creștinii ortodocși rememorează momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, călare pe un asin. Mântuitorul era înconjurat de cei 12 Apostoli și a fost primit cu brațele deschise de mulțime. Mai mult, în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim s-au cântat cântece de bucurie, iar cei care l-au întâmpinat aveau în mâini ramuri de finic. 

Este o sărbătoare foarte importantă, având în vedere că, imediat după, începe Săptămâna Patimilor, o săptămână de tristețe și durere în care credincioșii își amintesc de chinurile prin care a trecut Mântuitorul Iisus Hristos înainte de momentul Învierii.

Duminica Floriilor, zi cu dezlegare la pește

Biserica Ortodoxă a îngăduit ca în ziua de Florii să se mănânce pește, fiindcă sărbătoarea pică în Postul Paștelui.

Postul Paștelui sau Postul Mare, cum mai este numit de credincioșii ortodocși, a început pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie.

Tradiții și obiceiuri de Florii 2023

De Florii 2023 se respectă unele tradiții și obiceiuri. Cel mai important este momentul în care credincioșii merg la biserică purtând în mâini ramuri de salcie. Acestea amintesc de ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Mântuitorul Iisus Hristos în momentul în care a intrat în Ierusalim. 

Ramurile sunt sfințite de preot în timpul slujbei și apoi se duc acasă și se pun la icoane. Se spune că au puterea de a proteja locuința și pe toți cei din ea de rele.

O superstiție spune că nu este bine să se facă baie pe cap de Florii. Se crede că cei care fac acest lucru vor albi înainte de vreme.

În Duminica Floriilor, tradiția spune că toată casa și hainele trebuie aerisite. În plus, fetele care vor să se căsătorească trebuie să își scoată zestrea la soare dacă vor să își atragă ursitul. 

România are 14 milioane de creștini ortodocși

Recensământul organizat în 2021 indică faptul că în România, din cele 19,05 milioane de români, cei mai mulți sunt creștini ortodocși: aproape 14 milioane.

Cu mai bine de două milioane mai puțin față de statisticile anterioare, realizate în 2011, dar numărul celor care îşi afirmă bucuroşi credinţa în Iisus tot este impresionant, mai ales că ortodocșilor li se alătură și românii care au îmbrățișat alte confesiuni creștine - romano-catolicii (aproximativ 770.000), reformații (circa 500.000), penticostalii (peste 400.000) și alții (baptiștii, adventiștii, evanghelicii etc.).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net