Duminica Floriilor 2022. Ce se mănâncă în această zi de sărbătoare: Este dezlegare la pește

În 17 aprilie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Duminica Floriilor, cea mai importantă sărbătoare de dinainte de Paşte. În această zi, cei care au ţinut post, au dezlegare la peşte. Iată ce poţi mâncă de Florii 2022.

De Florii, este dezlegare la peşte foto: Pixabay
De Florii, este dezlegare la peşte foto: Pixabay

Duminica Floriilor este cunoscută şi ca Duminica Stâlpilor şi în această zi, oamenii merg la biserică, pentru a primi salcie sfinţită, îşi serbează onomastica şi au dezlegare la peşte.

Ce simbolizează Floriile și când se sărbătoresc în 2022

Floriile se ţin în ziua în care Iisus ar fi intrat în Ierusalim, călare pe un pui de măgar. Locuitorii oraşului l-au aşteptat atunci cu haine, ca pe un Rege, dar şi cu ramuri de palmier şi finic. Iisus a ales această zi pentru că era ziua în care mieii erau aleşi pentru a fi sacrificaţi de Paşte. Astfel, el a spus  că este Mielul lui Dumnezeu şi va şterge păcatele oamenilor, prin jertfa sa.

Florii se sărbătoresc în fiecare an cu o săptămână înaintea Paştelui. Cum în 2022, Paştele Ortodox are loc în 24 aprilie, Floriile au loc în 17 aprilie.

În această zi, credicioşii merg la biserică cu ramuri de salcie, care sunt sfinţite. Duse acasă, ele sunt puse la geamuri, uşi, icoane sau sunt lăsate pe morminte. Ramurile de salcie se mai pun şi în pomii fructiferi, iar în unele zone din ţară, sătenii umblă cu ele legate la mijloc. Tradiţia spune că ele vor aduce sănătate şi prosperitate celor care le au în casă sau gospodărie.

Tot de Florii, e bine ca locuinţa să fie stropită cu agheasmă. O altă tradiţie mai spune că fetele care îşi pun busuioc sub pernă îşi vor visa alesul şi se vor mărita. Iar în Duminica Floriilor, se spune că urzicile înfloresc şi nu mai sunt comestibile.

De Florii este dezlegare la pește în Postul Mare

De Florii, cei care au ţinut Postul Paştelui au dezlegare la peşte, pentru că aşa ar fi cerut Iisus. În plus, se crede că cei care mănâncă acest fel în Duminica Floriilor, vor fi sănătoşi şi feriţi de boală. Iată două reţete inedite. 

Cârnați de pește

Ingrediente: crap, somon, păstrăv, usturoi, sare, piper, cimbru, boia de ardei, condimente de cârnați, mațe de porc (sau de colagen dacă facem în post)

Mod de preparare: Se curăţă peştele de solzi şi de intestine, se spală, se filetează și se taie în bucăți mici. Se toacă cu mașina de tocat, de două ori, alături de usturoi.

Se condimentează cu piper, cimbru, boia de ardei și sare. Toate ingredintele se amestecă până se obţine o pastă omogenă.

Se umplu maţele cu această pastă, iar apoi cârnaţii se frig sau se prăjesc.

Mici de pește

Ingrediente: crap, somon, păstrăv, usturoi, cimbru, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, piper, sare, puțin bicarbonat, puțin ulei.

Mod de preparare: Se curăță bine peştele și se toacă prin mașină, de două ori.

Se adaugă piper, cimbru, boia de ardei și sare şi se amestecă bine, într-o pastă omogenă. 

Compoziţia se lasă în frigider timp de 1-2 ore, iar apoi se scoate și se formează mici. Ei sunt puşi apoi pe grătar şi serviţi calzi, cu muştar. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea png
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net