Pe cine a iubit nebunește Cella Delavrancea, artista care a trăit 104 ani

Ultima actualizare:

Cella Delavrancea este una dintre multele femei extraordinare ale culturii româneşti a cărei poveste de viaţa merită spusă. Fiica scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea a trăit 104 ani. De-a lungul vieții fabuloase, Cella Delavrancea l-a uimit pe Caragiale cu talentul său și l-a iubit nebunește pe Nae Ionescu, scrie adevărul.ro

Cella Delavrancea a trăit 104 ani Foto: captură video
Cella Delavrancea a trăit 104 ani Foto: captură video

Cine a fost Cella Delavrancea

Maria Cella Delavrancea, născută pe 15 decembrie 1887, a fost o pianistă, scriitoare și profesoară de pian, una dintre cele mai complexe şi interesante personalităţi ale culturii româneşti. De-a lungul vieții, a fost înconjurată de personalităţi culturale, precum I.L. Caragiale şi George Enescu și a fost apreciată de public şi de elevii săi.

Însă este cunoscută și pentru faptul că a rămas în istorie ca cea mai longevivă figură culturală românească, fiind singurul artist care a participat la aniversarea propriului centenar.

Secretul longevității sale

Cine ar fi crezut că Cella avea să-şi ţină promisiunea făcută în urmă cu zece ani, la evenimentul dedicat aniversării sale de 90 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România. 

Dacă ar exista un elixir al tinereţii sale, acesta ar consta în faptul că a iubit muzica „pe care o respira prin toţi porii“, a fost înconjurată de personalităţi culturale și, mai presus de toate, după cum mărturisea ea, a fost ferită toată viaţa de trei „boli“ care distrug omul: gelozia, invidia şi orgoliul.

Cine a fost marea dragoste a Cellei Delavrancea

Ca fapt divers, a fost una din prietenele intime ale reginei Maria a României şi a rămas cunoscută şi datorită relaţiei romantice avută cu profesorul Nae Ionescu. Cella Delavrancea a fost căsătorită mai întâi cu politicianul și diplomatul român, ambasadorul României la Londra în perioada 1938 – 1940, apoi cu cu Aristide Blank, bancher, economist și finanțist român, şi, în fine, cu  diplomatul Philippe Lahovary.

Însă marea dragoste a Cellei a fost profesorul şi filosoful Nae Ionescu, cu care a avut o relaţie începută în timpul ultimei căsnicii, cea cu Philippe Lahovary. Când Nae Ionescu era închis la Miercurea Ciuc, Cella îi trimitea pachete şi scrisori, iar după ce acesta a fost eliberat, în 1939, Cella a devenit o prezenţă constantă în vila filosofului din Băneasa.

Tot ea a fost cea care l-a îngrijit după infarctul din anul 1939, şi tot ea a fost cea care i-a fost alături în ultima clipă din viaţă. Nae Ionescu a murit pe 15 martie 1940, iar Cella, după cum mărturisea într-o scrisoare trimisă unei prietene, a fost cea care i-a închis ochii. După moartea acestuia, s-a făcut nevăzută, fiindcă din cauza soţiei lui Ionescu, Cella nu a putut participa la înmormântare.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net