Pisica Manx caracteristici

Ultima actualizare:

    Pisica Manx, caracteristici ale mâţei fără coadăfoto: toateanimalele.ro
Pisica Manx, caracteristici ale mâţei fără coadăfoto: toateanimalele.ro

Manx este o rasă de pisici caracterizată de o mutaţie genetică manifestată la nivelul coloanei vertebrale. Această mutaţie scurtează coada, iar, în cele mai extreme cazuri, coada lipseşte cu desăvârşire. Află totul despre această rasă din articolul „Pisica Manx – caracteristici ale mâţei fără coadă”.

Pisicile din rasa Manx sunt recunoscute ca vânători iscusiţi, reuşind să doboare prăzi mai mari decât ele, chiar de când sunt pui. Aceste feline sunt foarte căutate de fermierii care au probleme cu animalele dăunătoare, scriu cei de la animalutze.com în articolul „Pisica Manx – caracteristici ale mâţei fără coadă”. Prezenţa genei care provoacă mutaţia cozii la pisicile Manx se observă înca de la naştere, când puii sunt aduşi pe lume fără coadă. Încrucişarea a două pisici fără coadă poate fi letală. Crescătorii de Manx sunt foarte atenţi să evite astfel de probleme şi împerechează pisici fără coadă cu unele care nu au mutaţia genetică specifică pisicilor Manx. Aceste metode de încrucişare au dus şi la reducerea problemelor cu coloana vertebrală, specifice rasei.

Pisica Manx – caracteristici. 1. Aspectul

Pisicile Manx seamană foarte mult cu cele din rasa British Shorthair. Picioarele din spate ale pisicilor Manx sunt mai lungi decât cele din faţă, dând corpului un aspect rotund. Manx este o pisică de talie medie, cu cap rotund şi ochi mari. Urechile sunt situate sus pe cap şi sunt aplecate uşor spre exterior. Blana este moale şi deasă, orice culoare şi desen fiind admise. Principala caracteristică a acestor pisici este coada scurtă sau lipsa totală a acesteia. Exemplarele fără coadă sunt cele mai apreciate de crescători şi, din păcate, au existat cazuri în care cozile unor Manx au fost tăiate pentru a corespunde mai bine cu cerinţele organizatorilor de concursuri.

Pisica Manx – caracteristici. 2. Temperament

Manx este o pisică jucăuşă, afectuoasă şi inteligentă. Iubeşte să se caţere peste tot şi poate fi învăţată comenzi simple. Se înţelege foarte bine cu copiii şi cu alte animale de casă, inclusiv câinii. Fac foarte puţin zgomot şi reuşesc să se adapteze foarte bine regulilor vieţii la apartament. Îngrijirea blănii scurte a acestei pisici nu necesită foarte mult timp, mai ales că şi felinei îi place să se menţină singură curată. O pisică Manx poate trăi până la 15 ani iar, ca şi rudele din rasa British Shorthair, este predispusă la obezitate. În ciuda lipsei cozii, pisicile din rasa Manx nu au probleme cu menţinerea echilibrului, scriu cei de la animalutze.com în articolul „Pisica Manx – caracteristici ale mâţei fără coadă”.

Pisica Manx – caracteristici. 3. Sănătate

Mutaţia coloanei vertebrale poate afecta foarte grav sănătatea pisicilor Manx. Cele mai întâlnite probleme de sănătate ale acestor feline le afectează măduva spinării şi vezica urinară. De asemenea, tractul anal poate fi îngust, provocând blocaje intestinale. Cele mai multe pisici Manx sunt date spre adopţie la vârsta de patru luni, după ce majoritatea problemelor de sănătate au fost identificate şi, eventual, înlăturate. Cunoscutul expert în feline, Roger Tabor, a declarat că singurul lucru care îl opreşte să critice păstrarea unei mutaţii genetice atât de periculoase pentru pisici este faptul că aceasta rasă este foarte veche.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
schitul ostrov
crima braila stomatolog jpg
Aer conditionat FOTO Shutterstock jpg
elvetia romanca1 jpg
Autoritățile australiene au scos utilajele de deszăpezire la treabă. FOTO captură The Guardian
leeds jpg
simonopetra 4766384 1280 jpg
rapita 111 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net